Главната прокуратура на Чешката република ще провери информация за незаконното получаване на субсидии от ЕС от свързания с премиера Андрей Бабиш холдинг "Агроферт". Това съобщи в неделя в интервю за чешката телевизия генералният прокурор на страната Павел Земан.

Пражкият вестник "Господаржске новини" публикува в петък информация, че ЕК изисква от "Агроферт" да върне субсидии от фондовете на ЕС, тъй като холдинговата компания, свързана с премиера, използва възможностите, предоставени ѝ от висок правителствен пост. В Брюксел открива конфликт между държавата и личните интереси на Бабиш.

ЕК иска Чехия да върне над 17 млн. евросубсидии

ЕК иска Чехия да върне над 17 млн. евросубсидии

Премиерът Бабиш бил в конфликт на интереси

Главният прокурор нарече информацията, съдържаща се в проектодоклада, много сериозна. "Съществува подозрение, че може да е извършено престъпно деяние", каза той.

Изявлението на главния прокурор предизвика рязко негативна реакция от министър-председателя. "Не искам да вярвам, че специалистът в главната прокуратура е направил такива бързи заключения, без да чака окончателната присъда по случая. Инициативата, която идва от него, свидетелства, че не спазва правилата на справедлив процес. Не разбирам как можем да работи с някакъв вид престъпни деяния, "каза пред журналисти Андрей Бабиш.

"Чешката република няма да върне никакви средства, тъй като за това няма основания. Чешката република ще отхвърли такива искания", каза по-рано премиерът.

Той обвини, че политическите му противници, че стоят зад сигнала до ЕС за незаконно използване на субсидии.

Според местните медии сумата, която ЕК възнамерява да изиска от Чешката република за предполагаеми незаконни субсидии от фондовете на ЕС за "Агроферт", може да бъде от 13 до 18,5 милиона щатски долара. По дипломатически канали документът е изпратен до чешките министерства на финансите и регионалното развитие.

Бабиш постоянно подчертава, че никога не е нарушавал закона, тъй като, след като е влязъл в голяма политика, той възлага управлението на "Агроферт" на доверителен фонд, върху чиято дейност не е имал влияние. "Всичко е направено от мен по закон", припомни чешкият премиер.