Полицията за борба с безредиците изгони в четвъртък група самонастанили се от две сгради в Барселона, които бяха заети от няколко години, след съдебно разпореждане по случай, който предизвика значително внимание в Испания, предава Ройтерс.

При акцията, която започна преди разсъмване, полицаи се приближиха от съседните сгради, като използваха метална клетка, за да се предпазят от камъни, димни оръжия и огнени ракети, хвърляни от самонастанилите се.

Служителите срязаха вратите, за да влязат в сградите и да извадят обитателите им, включително един човек, който висеше на въже от фасадата на една от сградите. Арестувани са седем души.

Сградите се намират в богат квартал на Барселона. Тяхната окупация беше поставена в светлината на прожекторите от консервативни и крайнодесни партии, които поставиха под въпрос безопасността на града в навечерието на местните избори по-рано тази година.

Това съдебно решение може да послужи като прецедент за други подобни случаи в старана, където крайнодесните и крайнолевите партии заемат места в парламента и често са част от управляващите коалиции, включително и сега, когато крайнолявата партия "Сумар" се очаква да подкрепи бъдещия кабинет на премиера Педро Санчес.

Пучдемон предупреждава, че е готов да свали испанския премиер Санчес

Пучдемон предупреждава, че е готов да свали испанския премиер Санчес

Жунтс ще оттегли подкрепата си ако няма достатъчен напредък в преговорите за независимост на Каталуния