Нови сблъсъци се разразиха този следобед между полицейски части за борба с безредиците и мигранти близо до приемния център "Диавата" в Северна Гърция, след като нова група от хора се е опитала да пробие полицейския кордон в опит да достигнат границата със Северна Македония, съобщават гръцките медии.

Около 2000 мигранти, включително семейства с малки деца, са се били събрали в нива край лагера след призив в социалните мрежи да се опитат да пресекат границата и да се отправят към Северна Европа.

 Мигранти от лагер край Солун се разбунтуваха

Мигранти от лагер край Солун се разбунтуваха

Искат да ги пуснат към Германия…

Мигрантите, за които се твърди, че са водени от алжирец в инвалидна количка, са взели своите вещи и са се опитали да се придвижат напред. Полицейски части за борба с безредиците са отговорили със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. След като не са успели да избягат, някои мигранти са тръгнали в противоположна посока и са подпалили сухи треви, създавайки задушлива атмосфера.

Един мъж е издигнал плакат, на който пише "Помогнете ни. Обичаме ви", докато други са скандирали "отворете границите" на гръцки и английски.

Засилва се миграционният натиск от Гърция

Засилва се миграционният натиск от Гърция

Близо 700 мигранти опитали да преминат границите ни от началото на годината

По-рано през деня гръцкият министър на миграцията Димитрис Вицас призова мигрантите на границата да се върнат в лагера, отбелязвайки, че не могат да преминат в Северна Македония.

"Лъжа е, че границите ще се отворят", каза той пред гръцката телевизия ERT.