От началото на годината 692 нелегални емигранти са опитали да преминат незаконно границите на страната. Данните представи министърът на вътрешният работи Младен Маринов по време на изслушването си на парламетарния контрол в Народното събрание по темата за нелегалната миграция и превантивни мерки за сигурността.

Маринов отчете, че за 2018 г. на държавната граница са задържани 689 незаконни мигранти, като сред тях преобладават граждани на Афганистан - 28%, Ирак - 20%, Сирия - 15%. Най-динамично е на входа е българо-турската граница, където са отчетени 53% от общия миграционен натиск, където 5311 лица са направили опит да навлязат незаконно в страната. 350 са задържани от български гранични власти, а на останалите незаконното преминаване е предотвратено от турските власти.

През 2018 г. се наблюдава засилване на миграционния натиск към българо-гръцката граница - 47% от общия миграционен натиск. Там са регистрирани 4662 лица, направили опит да влязат незаконно в страната. През 2017 г. на българо-гръцката граница са установени около 803 лица, което представлява шест пъти увеличение.

Нови 3 млн. лв. отиват в МВР за неотложни проекти, свързани с Шенген

Нови 3 млн. лв. отиват в МВР за неотложни проекти, свързани с Шенген

Допълнителните средства към МВР не спират да валят

От 1 януари 2019 г. до 31 март 2019 г. общият миграционен натиск на границата е 692 лица, от които са задържани около 112 граждани на трети страни, а за останалите е предотвратено незаконното им преминаване.

Намалението на миграционния натиск на българо-турската граница се дължи благодарение на засиления граничен контрол с камерите, както и с ползотворното сътрудничество с "Фронтекс".

Състоянието на цялостната система за интегрирано наблюдение и охрана по българската граница с Турция активно се използват изградените интегрираните системи за наблюдения. Те са разположени между ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово", както и между "Лесово" до устието не река Резовска". Всички изградени интегрирани системи се използват ефективно.

След гаранционното поддържане са осигурени средства по Фонд "Гранична сигурност" и обществени поръчки. Към тях допълнително ще бъдат интегрирани нови стационарни постове за технически наблюдение и други.

Мария Гарбиел за миграцията: Споразумението с Турция промени играта

Мария Гарбиел за миграцията: Споразумението с Турция промени играта

Цветанов се притеснява от популистки партии и 200 000 афганистанци в Турция

Маринов коментира изграждането на временните кризисни центрове в Малко Търново, Елхово и Любимец. По думите му всичко ще бъде обяснено на хората какво се цели с изграждането на центровете.

Когато натискът е малък МВР трябва да се подготви с миграционната криза, защото този проблем не е решен, разясни силовият министър и успокои, че миграционният натиск от Гърция и Турция е в рамките на нормалното и ние се справяме с този проблем.

"Целта е при криза да не се допусне свободно предвижване и безконтрол предвижване на мигранти", категоричен е Младен Маринов.

Силовият министър коментира и условията на труд в МВР, като по думите му създадените условия на труд на служителите са в сътоветствие със законодателството на Република България.

ЕК: Мигрантската криза приключи

ЕК: Мигрантската криза приключи

През 2018 г. незаконната имиграция достигна до нивата преди кризата

На въпрос как би коментирал увеличения мигрантски натиск по оста Гърция-Северна Македония и има ли опасност за българската граница, Маринов коментира, че ситуацията се следи и към настоящия са усилени българските граници с допълнителни патрули.

Има готовност за въвеждане и на план, разработен за действие при кризи. От ОДМВР също са в готовност и информацията, която има полицията е, че мигрантите ще направят опит да тръгнат към Северна Македония.

"Взети са всички необходими мерки за всяка една ситуация", увери Маринов.

Силовият министър накратко обясни, че на човекът, който бе заплашил премиера Бойко Борисов по "Фейсбук" е съставен предупредителен прокол, защото е извършил закононарушение.

Относно задържаните при вчерашния протест пред Министерския съвет, Маринов посочи, че лицата, които са задържани са криминално проявени.