Националните системи не могат да решат миграцията, трябва да с търси обща система за противодействие. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов в рамките на кръгла маса в парламента, посветена на миграционния поток по време на изборите за Европейски парламент.

За всички е ясно, че когато говорим за миграция, няма как да не минем през призмата на предстоящите европейски избори. По думите му популистките партии биха могли да създадат проблеми. България изпълнявала своя ангажимент по охрана на външната граница на ЕС, както с национални средства, така и с европари, които в рамките на три години са били усвоени успешно, уверява Цветанов.

Миграционният натиск към страната ни е почти нулев, отчита МВР.

Цветанов обвърза евровота с киберсигурността в ЕС

Цветанов обвърза евровота с киберсигурността в ЕС

Ако има пробив на евроизборите, националната сигурност е застрашена

За Цветанов е притеснително, че в Турция има 200 000 афганистанци. Това според него означава по-отговорни ангажименти за ЕК, които не се изчерпват до една изборна кампания, от която могат да се черпят дивиденти.

Еврокомисарят по цифрови политики и цифрово общество Мария Габриел насочи вниманието към темата за миграцията, която би могла да повлияе на дебата. Дезинформацията дестабилизира политическите действия на публичните органи и подкопава гражданското доверие, отново констатира тя.

През 2018 са установени 150 000 души по външните граници на ЕС, което е с 25% по-малко в сравнение с 2017 и бележи най-ниските нива от 2013 година насам. Имаме напредък по добрата защита на външните ни граници, убедена е Габриел.

ЕК през тези години не се е отклонила от отговорността си. Споразумението с Турция беше факторът, който промени играта според еврокомисаря.

ЕК: Мигрантската криза приключи

ЕК: Мигрантската криза приключи

През 2018 г. незаконната имиграция достигна до нивата преди кризата

У нас беше открита Европейската агенция за гранична охрана, изтъкна Габриел. Операциите на ЕС включват спасяване на над 730 000 души в морето. Споразумения за реадмисия бяха сключени с 23 държави, посочи още Мария Габриел, но според нея "не бива да забравяме, че основното, което трябва да продължим да правим, е да бъдат атакувани първо причините за миграцията".

С 13 млрд. евро досега ЕС управляваше външните граници.
Предложението на ЕК за следващия програмен период е бюджетът за миграция да се увеличи почти трикратно на 34 млрд. евро.

Относно контрабандата с мигранти е необходимо да се повиши ефективността на връщането, коментира еврокомисарят.

Към момента Мароко е точката, през която излизат нелегални мигранти, а Испания е единствената страна, която отваря пътя към ЕС.

Хванаха 33 мигранти на границата с Турция

Хванаха 33 мигранти на границата с Турция

Турските власти осуетили опита им да влязат в България