Европейските избори ще покажат какво е нивото на киберсигурността в ЕС. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на конференция на тема "Киберсигурността в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи".

По думите на Цветанов макар и за някои граждани европейският вот да не е най-важната или интересна тема, изключително важно е по време на тях гласът на хората да бъде защитен.

"Ако системите за сигурност на страните в ЕС бъдат пробити по време на изборите, това ще означава, че е налице дефицит в способността ни да защитим националната си сигурност", коментира Цветанов.

Бившият министър на вътрешните работи и понастоящем председател на парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред отчете като положителен пример създадените в някои членки на ЕС звена, борещи се с дезинформацията.
"За съжаление, към този момент ние нямаме такова звено, което да противодейства на фалшивите новини и ежедневно биваме облъчвани. Може би все още не сме подготвени и за хибридните атаки, които някои страни като Русия ежедневно правят", заяви той.

Цветанов тълкува, че за страната ни било истинско богатство да имаме еврокомисар, чийто ресор е пряко свързан с киберзащитата и киберсигурността. Коментарът му обаче дойде въпреки че ресорът на предишния български еврокомисар Кристалина Георгиева беше по-ключов от този на Габриел (Георгиева беше зам.-председател на Комисията "Юнкер" с ресор "бюджет и човешките ресурси" - бел. ред.).

Доналд Туск предупреждава за враждебно вмешателство в евроизборите

Доналд Туск предупреждава за враждебно вмешателство в евроизборите

Настоява за бърз старт на "европейското възраждане", за което призовава и Макрон

Българският еврокомисар Мария Габриел подчерта, че до 2020 година В ЕС се очаква значително увеличение на свързаните устройства. По думите ѝ все още 80% европейските компании не знаели дали са били обект на кибератака, а в същото време 40% от гражданите на ЕС нямали основни цифрови умения.

"Затова - сериозна мобилизация и значителни инвестиции. Така подобрявайки киберуменията на гражданите, ще гарантираме и нашата национална сигурност", очерта Габриел.

Евроизборите са тест за демокрацията заради фалшивите новини според Габриел

Евроизборите са тест за демокрацията заради фалшивите новини според Габриел

Партиите да могат да използват данните на гражданите само с тяхно съгласие, иска тя

На форума присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която отбеляза от своя страна, че с развитието на дигиталния сектор се увеличават и рисковете, пред които са изправени гражданите.

Фандъкова подчерта, че дигиталната трансформация е променила начина на общуване, поради което много сектори трябва да се справят с новите технологии. Затова обаче били нужни дигитални умения, които трябвало да включват и познаване на рисковете, тъй като с развитието на дигиталния сектор се увеличавали и заплахите.
"40 000 души работят в IT-сектора в София и това ни задължава непрекъснато да инвестираме в иновациите", обясни Фандъкова.

Организатори на форума са Центърът за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс", Фондация "Ханс Зайдел" и Сдружение "Граждани за европейско развитие на България".

Над половината българи не очакват честни избори
Обновена

Над половината българи не очакват честни избори

50% от българите виждат ГЕРБ и ДПС в скрита коалиция