Правителството отпусна нови 3 милиона лева на МВР.

С парите ще бъдат финансирани "проекти, свързани с изпълнението на неотложни мерки за 2019 година за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство", пишат от пресслужбата на Министерски съвет.

Средствата ще се разпределят за дейности, които са от първостепенно значение за ефективно изпълнение на мероприятията по противодействие на засиления миграционен натиск по границите на страната.

От пресцентъра на кабинета обаче не посочват какви точно ще са тези дейности.

ЕК: Мигрантската криза приключи

ЕК: Мигрантската криза приключи

През 2018 г. незаконната имиграция достигна до нивата преди кризата

Новата финансова инжекция за противодействие на засиления миграционен натиск също така идва въпреки твърденията на различни политически фигури от управлението на страната ни, включително председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че миграционният натиск към страната ни вече е почти нулев. Цветанов заяви това вчера, 12 март, в рамките на кръгла маса в парламента, посветена на миграционния поток по време на изборите за Европейски парламент.

Мария Гарбиел за миграцията: Споразумението с Турция промени играта

Мария Гарбиел за миграцията: Споразумението с Турция промени играта

Цветанов се притеснява от популистки партии и 200 000 афганистанци в Турция

От МС пишат още, че със отпуснатите средства ще се извършват строителни дейности, както и такива за повишаване на техническата обезпеченост на граничните пунктове.

Припомняме, че само преди дни в употреба бяха пуснати 70 броя високопроходими автомобила към "Гранична полиция", с които да се засили контрола по външните граници на България и ЕС. Колите бяха закупени със 160 милиона евро, отпуснати от Европейската комисия.

МВР получава още 30 милиона лева

МВР получава още 30 милиона лева

Разпределят и почти 7 млн. лв. за НСО, ДАР и Комисията за защита от дискриминация

Припомняме и че тази година МВР разполага с 200 млн. лв. повече в бюджета си в сравнение с миналата 2018 година.

В края на предишната година правителството отпусна 2 милиона лева отгоре на силовото министерство. Парите пак отидоха за "изпълнението на неотложни мерки за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство".

През април 2017 година бюджетът на МВР също беше "подсилен" - с 1.3 милиона лева, които отново бяха за мерки, свързани с присъединяването ни към Шенген.

4 млн. лв. отгоре дадоха на МВР за годината

4 млн. лв. отгоре дадоха на МВР за годината

За допълнителни разходи по проекти за присъединяването ни в Шенген