Полицията на Каталуния задържа 22-ма сепаратисти при мащабна операция с кодово название "Стела", проведена в Барселона, Таррагона и Херона, предаде Дойче веле.

Съобщава се, че са проведени 50 обиска, иззети са документи от местни институции.

Между задържаните има високопоставени служители на каталунската администрация, кметове, бивши и действащи депутати от местния парламент.

Към тях се отправят множество обвинения, сред които използване на служебно положение за престъпни цели, фалшифициране на финансови документи, нецелево използване на държавни фондове.

В акцията са участвали над 500 полицейски служители.

Според данни на испанската национална полиция, цитирани от Дойче веле, финансовите средства, които управляващите Каталуния сепаратисти са отклонили от държавния бюджет, са между 2 и 17 милиона евро. Предстои сумата да бъде уточнена.

Злоупотребите са извършени с цел да се финансират дейности за отделяне на Каталуния от Испания: пропагандни кампании и финансиране на сепаратистки организации. Има подозрения, че част от средствата е била използвана за създаване на инфраструктура в чужбина, благодарение на която сега някои бивши местни чиновници и политици пребивават зад граница и се укриват от испанското правосъдие.

Според полицията, някои корумпирани сепаратистки функционери може да са отклонявали държавни средства и за лични нужди.