Казахската полиция е разпръснала антиправителствени протести из цялата страна, задържайки десетки протестиращи и заграждайки с кордони главните площади на големите градове, съобщава „Ройтерс”.

Опоненти на президента Нурсултан Назарбаев, който е на власт от 1989 г., призоваха за протести във всички големи градове, продължавайки серията от демонстрации, които започнаха през миналия месец в отговор на плановете за приватизация на големи парцели земеделска земя.

Протестите, които се превърнаха в отдушник за изразяване на общото недоволство от правителството, са най-големите в централноазиатската държава от повече от десетилетие и продължиха и днес, въпреки превантивните арести на мнозина активисти и предупрежденията от страна на властите.

Най-малко 100 протестиращи са се били събрали до един полицейски контролно-пропускателен пункт, който блокира достъпа до главния площад на град Алмати. Групи с подобни размери са се опитали да навлязат на площада от други точки, като някои са го правели, пеейки националния химн.

Очевидци са уточнили за „Ройтерс”, че са видели полицаи, някои от които екипирани в тежко снаряжение за борба с безредиците, да гонят протестиращи по улица, арестувайки ги един по един и качвайки ги в автобуси.

Полицията за кратко е задържала двама репортери на „Ройтерс”, но ги е пуснала.

В столицата Астана кореспондент на "Ройтерс" е видял полиция, която също е заградила с кордон място, където е било предвидено да се проведе протест, като е задържала няколко души, включително журналисти.