Кенийската полиция използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне неразрешен митинг в подкрепа на опозиционера Райла Одинга, който оспорва преизбирането на действащия президент на страната, съобщи Би Би Си.

Опозиционният лидер обвинява президента Муаи Кибаки във фалшифициране на резултатите от президентските избори, които се проведоха на 27 декември.

Одинга, който оглавява Оранжевото демократично движение, призова привържениците си на милионен митинг в столицата Найроби, но в протестната акция се включиха няколко стотин души.

По-късно опозиционният лидер заяви, че митингът се отлага за друг ден.

Група демонстранти тръгна под звуците на националния химн към парка „Ухуру", но беше спряна от полицията на около километър и половина от него. Целият парк беше отцепен от полицейски части.

Президентът Кибаки и Одинга си отправят взаимни обвинения в подстрекателство към насилие.

Над 300 души са убити в различни части на Кения при вълната от стълкновения, започнала след президентския вот.

Представител на правителството заяви в интервю за Би Би Си, че привържениците на Одинга участват в организирано етническо прочистване.

В интервю пред агенция Асошиейтед прес опозиционният лидер на свой ред обвини правителството на Кибаки в геноцид.

В отговор на призивите на Кибаки за незабавна среща на лидерите на политическите партии, Одинга заяви, че ще участва в преговорите само ако президентът признае, че преизбирането му е незаконно.

Политическите наблюдатели се опасяват, че стълкновенията, които предизвикаха президентските избори, ще се прераснат в етническо насилие