Американската полиция е застреляла мъж, заподозрян, че е застрелял крайнодесен активист по време на напрежението през миналия уикенд в Орегон, съобщава БиБиСи.

48-годишният Майкъл Рейноел е разследван за убийството на поддръжник на президента Тръмп по време на протести срещу расизма в Портланд.

Рейноел каза по-рано, че е действал в самозащита, когато е застрелял Аарон Даниелсън, член на групата "Патриотчна молитва".

Не е ясно защо полицаите са застреляли Рейноел. Издадена е заповед за ареста на Рейноел и той е бил открит от агенти в четвъртък.

Полицай заяви пред АП, че Рейноел е извадил пистолет по време на разговора с полицаи и е застрелян.

Друг служител коментира пред "Ню Йорк Таймс", че заподозрян за убийство - за когото не са могли да потвърдят, че е Рейноел - е напуснал апартамент и се е качил в превозно средство. "Докато се опитваха да го заловят, имаше стрелба", каза лейтенант Рей Брейди.

Протестиращите от Black Lives Matter демонстрираха всяка вечер в Портланд след убийството на чернокожия Джордж Флойд през май, но в града се наблюдават сблъсъци с десни групировки.

Рейноел, който редовно присъства на протестите, коментира пред Vice News, че е вярвал, че той и негов приятел ще бъдат намушкани от Даниелсън. "Нямах избор. Искам да кажа, имах избор, можех просто да седя там и да ги гледам как убиват мой цветнокож приятел", каза той.

По-рано в четвъртък президентът Тръмп писа за убийството на Даниелсън в Twitter, "Защо полицията в Портланд не арестува хладнокръвния убиец на Аарон "Джей" Даниелсън. Свършете си работата и я свършете бързо."

За Тръмп силата е единственият начин да се спрат бунтовете в САЩ

За Тръмп силата е единственият начин да се спрат бунтовете в САЩ

Протестите и бунтовете продължават в Портланд от три месеца

Рейноел бе заподозрян в стрелбата по Даниелсън по време на сблъсъци в събота вечер, когато голямо шествие от привърженици на президента Тръмп се сблъска с протестиращите от Black Lives Matter.

Стрелбата дойде на фона на сбивания между привържениците на Тръмп и протестиращите в BLM в центъра на града.

Напрежението се повиши, след като конвой от около 600 превозни средства с флагове и около 1000 поддръжници на Тръмп мина през центъра на Портланд.

Някои от тях стрелят, както местните медии описват, по групи на Black Lives Matter, които са се опитали да им попречат да влязат в града, като блокират улици.

Градът се превърна в огнище на напрежение с насилие между крайнодесни групи, като "Гордите момчета" и "Патриотична молитва", и леви контрадемонстранти, известни като антифа.

"Аз съм 100% антифа, докрай", написа Рейноел в Instagram през юни и той предположи, че тактиката на контрапротестиращите е като "война", според американски медии.

Байдън: Тръмп подклажда насилието в нашите градове

Байдън: Тръмп подклажда насилието в нашите градове

Напрежение в битката за Белия дом