Половин милион служители стачкуваха във Великобритания в сряда, за по-високи заплати, съобщи "Евронюз". Сред тях са учители, държавни служители и транспортни работници. 

Само на протеста в столицата Лондон са участвали хиляди. 

Това е най-масовият подобен протест в страната за повече от десетилетие. Стачните действия затвориха училища и доведоха до транспортен хаос.

Европа се бори с криза на разходите за живот и последните стачки идват ден, след като повече от 1,27 милиона излязоха на улицата във Франция, засилвайки натиска върху френското правителство относно плановете за пенсионна реформа.

Британската работническа организация Trades Union Congress (TUC) го нарече "най-големият стачен ден от 2011 г. насам". Учителите и машинистите бяха сред последните групи, които действаха, както и служители на граничните сили във въздушните и морските пристанища на Обединеното кралство.

Великобритания стана свидетел на месеци на стачки на десетки хиляди работници - сред които пощенски персонал, адвокати, медицински сестри и служители в сектора на търговията на дребно - докато инфлацията в Обединеното кралство надхвърли 11 процента, най-високото ниво от повече от 40 години.

Стачка блокира Великобритания

Стачка блокира Великобритания

Протестират служители от държавния сектор

"Нищо не би ми доставило по-голямо удоволствие от това да размахам вълшебна пръчица и всички вие да платите много повече, каза британският премиер Риши Сунак на служителите в общественото здравеопазване в понеделник. Важна част от това да овладеем инфлацията и да я намалим наполовина, е да се уверим, че правителството носи отговорност за вземането на заеми."

Последните официални данни показват, че 1,6 милиона работни дни са били загубени от юни до ноември миналата година поради стачки. Това е рекорд за шест месеца от повече от три десетилетия, според Службата за национална статистика (ONS).

Общо 467 000 работни дни са били загубени поради напускане само през ноември, най-високото ниво от 2011 г., добави ONS.

ЖП работниците във Великобритания започнаха 2023 г. с едноседмична стачка

ЖП работниците във Великобритания започнаха 2023 г. с едноседмична стачка

Тя ще продължи до 8 януари

Наред със стачките синдикатите също организират митинги в цялата страна срещу плановете на правителството да приеме закони срещу стачните действия в публичния сектор.

Генералният секретар на TUC Пол Новак каза, че националните протести ще настояват "правото на стачка е основна британска свобода".

Сунак представи проектозакон, който изисква някои работници на първа линия да поддържат минимално ниво на обслужване по време на стачки.

Премиерът защити плановете като "разумни" и в съответствие с други европейски страни.