В Полша е бил арестуван правителствен служител по подозрение, че е предоставял тайни на Русия относно тактиката, която Варшава планира да използва, за да се опита да блокира изграждането на газопровода "Северен поток 2", съобщи полското правителство, цитирано от "Ройтерс".

Станислав Зарин, който е говорител на министъра, отговарящ за тайните служби, заяви пред полската държавна телевизия TVP Info, че мъжът е бил задържан в петък и че съдът е удължил мярката му за задържане под стража до три месеца.

Правителственият служител, който беше идентифициран само като Марек В., е отговарял за енергийни проекти, като е предоставял на руснаците информация за това как Варшава възнамерява да блокира газопровода "Северен поток 2", уточни Зарин.

Литва, Латвия и Полша призоваха да не се строи „Северен поток 2“

Литва, Латвия и Полша призоваха да не се строи „Северен поток 2“

Председателите на парламентите подписаха съвместно изявление...

Полша се противопоставя на изграждането на "Северен поток 2", който ще свърже Русия с Германия чрез тръбопровод по дъното на Балтийско море и ще позволи на Москва да доставя повече газ на основните си пазари в Западна Европа, докато заобикаля Украйна.

Варшава твърди, че газопроводът ще укрепи господстващото положение на "Газпром" на газовия пазар в Централна и Източна Европа, ще ограничи конкуренцията и ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ.

Полската държавна информационна агенция PAP разкри, че заподозреният е бил в контакт със служители на руските специални служби, работещи под дипломатическо прикритие в руското посолство във Варшава.

Случаят идва, докато Великобритания и Европейския съюз се сблъскаха с Москва, обвинявайки Русия, че е участвала в отравянето на бившия руски двоен агент в Англия.

Полша, Литва, Латвия и Естония привикаха посланиците на Русия

Полша, Литва, Латвия и Естония привикаха посланиците на Русия

Не се съобщава причината

Руските посланици в Полша, Латвия, Литва и Естония бяха привикани във външните министерства на тези страни.

Руският посланик в Полша е отказал да коментира причината за срещата в полското външно министерство.