Председателите на парламентите на Литва, Латвия и Полша днес подписаха съвместно изявление, с което апелират страните от ЕС да не участват в проекта "Северен поток 2", предаде Дойче веле.

"Този проект е представен като бизнес начинание, но несъмнено е политически инструмент, който ще увеличи зависимостта на Европейския съюз от един източник на енергия - Русия", се казва в документа, откъси от който са публикувани на сайта на литовския Сейм.

"Северен поток 2" трябва да се разглежда в по-широкия контекст на враждебните действия от страна на Русия в киберпространството и военната й активност, посочват парламентаристите от трите държави.

Полша строи собствен газопровод, за да елиминира „Северен поток 2“

Полша строи собствен газопровод, за да елиминира „Северен поток 2“

Предвижда се да бъде пуснат през 2022 г...

В подкрепа на аргумента, че Москва използва газовите доставки като политически инструмент, те напомнят за решението на руската страна да прекрати транзита през Украйна.

През февруари седем германски политици - депутати от ЕП и от Бундестага, представители на германския Християндемократически съюз, на "зелените" и на Свободната демократична партия, също се обявиха против строителството на газопровода "Северен поток 2".

Германия разреши строеж на газопровод "Северен поток-2"

Германия разреши строеж на газопровод "Северен поток-2"

През февруари трябва да приключи одобряването на проекта

Авторите на документа подчертават, че реализирането на проекта влиза в противоречие с политиката на ЕС в сферата на енергетиката и с принципа на солидарност с партньорите. Те предупреждават, че ако "Северен поток 2" не бъде спрян, това ще доведе до разделение в ЕС и загуба на доверие.