След бурни дебати парламентарна комисия в Полша отхвърли предложението за тотална забрана на абортите, съобщава „Асошиейтед прес”.

Решението изглежда ще убие усилията за добавяне на допълнителни ограничения към вече съществуващ закон за абортите, който се определя като един от най-рестриктивните в Европа.  

Въпреки това, предложението трябва да бъде гласувано от долната камара на парламента днес. Законодателите ще гласуват дали да отхвърлят предложението категорично или да го върнат на ниво комисия за по-нататъшни обсъждания.

Гласуването в комисията в сряда вечерта дойде, след като предложението за пълна забрана на абортите предизвика масови протести в понеделник. Огромен брой облечени в черно жени от цялата страна излязоха на улиците, бойкотирайки работа и училище. Сънародничките им в Брюксел също излязоха на протест.

Инициативата за забрана на абортите се подкрепя от Католическата църква.

В дните след понеделнишките протести лидерите в Полша дадоха сигнал, че няма да подкрепят забраната.

Членовете на управляващата дясна партия „Право и справедливост”, подкрепена от законодатели от други партии, гласува срещу предложението. Някои заявиха, че не одобряват налагането на наказателни присъди за жените, които правят аборти. Обсъжданото предложение призовава за затвор до 5 години и за жените, и за техните лекари.  

След гласуването лидерът в парламента на „Право и справедливост” заяви, че партията не подкрепя радикалния проектозакон.