Полша би могла да предаде на Украйна своите многоцелеви изтребители МиГ-29 само след като подсили собствените си военновъздушни сили с нови самолети.

Това заяви вицепремиерът и ръководител на полското министерство на отбраната Владислав Косиняк-Камиш. "Полското правителство, както нашето правителство, така и правителството на нашите предшественици, направи многомилиардни дарения на техника за Украйна. Това е всичко, което успяхме да направим", цитира думите му Wiadomosci.

Той отбеляза, че основният му приоритет е да запази отбранителната способност на Полша. Страната е поръчала F-35 от САЩ, но ще получи първите изтребители не по-рано от 2026 г.

Полският министър казва още, че сред страните членки на НАТО има много скептицизъм относно свалянето на руски ракети и дронове над западните райони на Украйна. "И нито една държава поотделно няма да вземе такова решение. Не съм видял нито един поддръжник в НАТО, който би взел такова решение", каза той.

Русия съобщи за свален украински МиГ-29

Русия съобщи за свален украински МиГ-29

Руските военни също така заявиха, че групировката войски "Север" напредва в Харковска област

Зеленски заяви, че Полша може да помогне на Украйна по два въпроса. Той проведе разговори с президента и министър-председателя на страната относно прехвърлянето на МиГ-29, които са познати на украинските военни.

Също така полската страна би могла да помогне за защитата на небето над западните региони, като сваля руски ракети и дронове по време на масирани въздушни атаки.

Полша: Предадохме 14 МиГ-29 и 325 танка на Украйна

Полша: Предадохме 14 МиГ-29 и 325 танка на Украйна

Подкрепа срещу руската агресия