Държавите имат "правото" да създадат свои собствени правни системи, коментира полският премиер Матеуш Моравецки пред депутатите от ЕС, докато като неговото правителство продължава с противоречива реформа в съдебната система, съобщава ДПА.

Полският премиер е в Европейския парламент, ден след като правителството му даде сигнал, че за почва да прилага закон за пенсиониране на съдиите от Върховния съд, който е приет като част от цялостната реформа на съдебната система на страната.

"Уважението на националните идентичности е част от доверието, което трябва да бъде изградено в ЕС. Всяка страна има право да изгради своята правна система в съответствие със собствените си традиции", коментира Моравецки.

Според него, Полша има "дълбоки корени в парламентаризма и върховенството на закона. Националните парламенти са гласът на суверена и жизнената сила на демокрацията", допълва той.

Както Европейският парламент, така и Европейската комисия изразяват загриженост, че реформите поставят съдебната система под прекомерно политическо влияние и подкопават европейските ценности.

Брюксел с нова наказателна процедура срещу Полша

Брюксел с нова наказателна процедура срещу Полша

Властите подкопавали независимостта на съдебната власт

Реформите намаляват възрастта за пенсиониране на съдиите от Върховния съд от 70 на 65 години, мярка, която ще принуди 27 от 72-те съдии от Върховния съд на Полша да се пенсионират, освен ако не се обърнат към полския президент Анджей Дуда. Шестнадесет от съдиите са поискали да останат на работата досега.

Европейската комисия започна съдебни действия срещу страната по спорния закон. 

По време на изказването на Моравецки, депутати от ЕС държат черни плакати с надпис "Върховенство на закона". Речта на полския премиер е част от инициативата на ЕС, в европарламанета да се изслушат лидерите на държавите-членки и визията им за бъдещето на блока.

Моравецки обясни също, че ЕС трябва да се изправи пред факта, че "много европейци вече не са толкова ентусиазирани относно интеграцията. Хората носят гена за свобода в своята ДНК. Те искат да решат бъдещето си, бъдещето на децата си, бъдещето на техните семейства, бъдещето на своите общества за себе си", допълни той.

Той добави и че "демократичната легитимност" на блока трябва да бъде засилена, ако ЕС възнамерява да продължи напред.

"Можете да наречете това популизъм, ако искате, но в крайна сметка ще трябва да отговорим на въпросите, зададени от гражданите и техните очаквания", обясни Матеуш Моравецки.

Съдии и граждани протестират в Полша срещу реформите в съдебната система

Съдии и граждани протестират в Полша срещу реформите в съдебната система

Лех Валенса иска отстраняване на основния извършител на всяко нещастие за Полша