Хиляди поляци протестираха във Варшава и други полски градове, срещу правителствената реформа в съдебната система, която от днес влиза в сила, въпреки сериозните възражения на Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Около 4 000 души се събраха пред Върховния съд в столицата, скандирайки "свободни съдилища", "срам", "конституция", развявайки и знамена на Полша и ЕС.

Чрез промени в законодателството консервативната партия "Право и Справедливост" - ПиС, фактически поема контрол над цялата съдебна система, включително конституционния трибунал и прокурорите, които сега докладват директно на министъра на правосъдието.

С най-сериозната мярка, повече от една трета от съдиите във Върховния съд трябва да се пенсионират, освен ако не им бъде предоставено удължаване с личното позволение на президента Анджей Дуда, съюзник на ПиС.

Дуда коментира, че председателят на Върховния съд Малгорзата Герсдорф, твърд критик на реформите, не е поискала удължаване и следователно трябва да се оттегли в съответствие с правилата, въведени от ПиС.

"Ще продължа да работя, тъй като според конституцията имам шестгодишен мандат, който имам да приключа", коментира Герсдорф в парламента след среща с Дуда. По-рано вчера, тя коментира пред студенти по право, че ще има "прочистване във Върховния съд утре под претекст за ретроспективна промяна в пенсионната възраст". Герсдорф коментира, че според конституцията на Полша тя трябва да остане на поста си до 2020 г.

Сред заявилите желание да протестират днес е и Лех Валенса, лауреат на Нобеловата награда за мир и бивш президент. "Ако по някакъв начин сегашните управляващи атакува Върховния съд, тогава ... отивам във Варшава", коментира Валенса в профила си във Facebook.

Той добави, че е готов за "отстраняване на основния извършител на всяко нещастие", имайки предвид лидера на ПиС Ярослав Качински.

Европейската комисия откри ново съдебно дело срещу Полша във връзка с промените и смята, че те подкопават съдебната независимост. Правителството на Варшава твърди, че реформите са необходими, за да се подобри отчетността на системата, която датира от времето на комунизма.

Брюксел с нова наказателна процедура срещу Полша

Брюксел с нова наказателна процедура срещу Полша

Властите подкопавали независимостта на съдебната власт

Въпреки влезлите в силя промени, Герсдорф влезе в сградата на Върховния съд сутринта. Протестиращи, които пеят полския химн, я придружават. "Моето присъствие тук не е свързано с политиката, аз съм тук, за да защитя върховенството на закона", обясни тя.

Критиците в страната и в чужбина обвиняват ПиС, че искат контрол над съдилищата за политически цели и смятат, че с тези промени, които включват и по-строг контрол върху обществените медии, се преминава към авторитарно управление.

Конфликтът изолира Полша в рамките на ЕС, където повечето правителства са критични и смятат, че всичко това противоречат на основните ценности на ЕС.

"Нека да отбележа един фуднаментален въпрос. Съдебната система ... е изцяло вътрешен въпрос", заяви лидерът на ПиС Ярослав Качински.

Валенса и бивши лидери призоваха ЕС  да защити полската демокрация

Валенса и бивши лидери призоваха ЕС да защити полската демокрация

Полша не е отговорила на ключови притеснения на Европейската комисия