Министър от полското правителство каза, че ще търси потенциална екстрадиция на Ярослав Хунка от Канада, след като 98-годишният украински ветеран, който е обвинен, че се е сражавал в нацистка част по време на Втората световна война, беше аплодиран в канадския парламент, пише Вашингтон Пост.

Председателят на Камарата на общините на Канада, Антъни Рота, се сблъска с негативна реакция, след като покани Хунка на парламентарната сесия, на която украинският президент Володимир Зеленски изнесе реч миналата седмица. Рота нарече Хунка "украински герой" и "канадски герой" по време на сесията, предизвиквайки овациите на публиката.

Но по-късно еврейски групи казаха, че Хунка е бил част от нацистка военна част. Рота се извини и подаде оставка, докато канадският премиер Джъстин Трюдо описа инцидента като "дълбоко смущаващ".

"С оглед на скандалните събития в канадския парламент, които включват почитане, в присъствието на президента Зеленски, на член на престъпната нацистка формация SS Galizien, предприех стъпки за възможното екстрадиране на този човек в Полша", Пшемислав Чарнек каза във вторник.

Председателят на Камарата на представителите в Канада се оттегли, след като отдаде почит на нацисткия ветеран.

Посланикът на Полша в Канада Витолд Дзиелски каза, че ходът все още е предварителен опит да се установи дали Хунка е отговорен за престъпления, извършени в Полша, като основание за екстрадирането му.

Той каза пред канадските Global News, че процесът на екстрадиция не е започнал, но че министърът е изпратил искане до Полския институт за национална памет - правителствен орган, който разследва полската история, включително престъпления, извършени по време на Втората световна война - за разглеждане на възможна екстрадиция.

"Сигурен съм, че това искане ще бъде разгледано", каза Дзиелски. "И възможно е да последват някои стъпки. Но в този момент това са първите стъпки от искането институтът да се включи в процеса.

Министърът на правосъдието каза пред репортери във вторник, че не може да коментира перспективата за екстрадиране и че полското правителство не се е свързало с него или е получило официално искане.

Канада няма договор за екстрадиране с Полша, което може да направи искането по-сложно - както и други фактори, като възрастта на Хунка, според канадската обществена телевизия CBC.

Председателят на Камарата на представителите на Канада Антъни Рота съжалява, че почете нацисткия ветеран.

Еврейски групи казаха, че Хунка е бил член на 14-та гренадирска дивизия на Waffen, част от Waffen-SS, съставена от етнически украинци. Waffen-SS е нацистка паравоенна сила, формирана от ключовия организатор на Холокоста Хайнрих Химлер, съобщава The Washington Post.

Канадският говорител, който официално се оттегля в сряда, каза, че е било изцяло негово решение да покани Хунка на адреса на Зеленски, който е евреин и има роднини, убити в Холокоста.

Рота каза, че Хунка живее в неговия законодателен район и нито колегите му депутати, нито украинската делегация са знаели за поканата.

Инцидентът поднови вниманието към период от украинската история по време на Втората световна война, когато националистите се съюзиха с нацистите в опит да изгонят Съветите.

Руският президент Владимир Путин използва "денацификацията" на Украйна като претекст за войната на Кремъл в Украйна, твърдение, което Държавният департамент описва като един от "най-често срещаните дезинформационни наративи" на руската пропагандна машина.

Оставки в Канада заради скандала с украинския нацист от Втората световна война

Оставки в Канада заради скандала с украинския нацист от Втората световна война

Председателят на Камарата на представителите Антъни Рота бе принуден да се оттегли