Високопоставен канадски парламентарист се извинява на еврейските общности по света за гаф свързан с посещението на украинския президент Володимир Зеленски, по време на което депутати почетоха ветеран, обвинен в принадлежност към нацистка дивизия през Втората световна война, пише Политико.

Това последва исканията на канадски еврейски организации в неделя за извинение, след като беше разкрито, че членове на парламента от различни партии са почели 98-годишен ветеран в петък с овации, малко след като Зеленски се обърна към Камарата на общините на Канада.

Ярослав Хунка беше почетен от председателя на Камарата на представителите Антъни Рота, който представи Хунка като канадско-украински герой от войната от неговия политически район.

"Днес имаме тук в залата украинско-канадски ветеран от Втората световна война, който се бори за украинската независимост срещу руснаците и продължава да подкрепя войските днес, дори на 98-годишна възраст", ​​каза Рота в петък, последван от продължително аплодисменти и махане от Зеленски. "Той е украински герой, канадски герой и ние му благодарим за цялата му служба. Благодаря ти."

Еврейските групи за защита на приятелите на Центъра на Центъра "Симон Визентал" и B'nai Brith Canada осъдиха отдаването му на почит като смущаващо и "отвъд възмутително", тъй като той се е биел с Първа украинска дивизия - известна също като 14-та гренадирска дивизия на Waffen, която служи под командването на нацистите .

Еврейският новинарски уебсайт The Forward съобщи , че Хунка е написал публикации в блогове, описващи времето си в отряда, на уебсайт на украински език, управляван от асоциация на ветерани от отряда, наречен "Combatant News".

В изявление късно следобед в неделя, Рота каза, че наскоро е научил "повече информация, която ме кара да съжалявам за решението си". Той каза, че поема цялата отговорност.

"Искам да поясня, че никой, включително колегите парламентаристи и украинската делегация, не е знаел за намерението ми или за думите ми, преди да ги произнеса", каза той. "Тази инициатива беше изцяло моя, като въпросният човек беше от моят район и ми беше привлечено внимание."

Лидерът на консервативната опозиция Пиер Поилиевр нарече това "ужасяваща грешка в преценката" на премиера Джъстин Трюдо, тъй като кабинетът му би одобрил поканата и почитането на Хунка и поиска Трюдо да се извини и да се въздържа от "прехвърляне на вината на другите, както винаги прави".

В изявление от кабинета на министър-председателя се казва, че не е било дадено предварително известие за признанието или поканата от кабинета на председателя, който действа независимо от министър-председателя.

Историята бързо беше отразена от руските държавни медийни уебсайтове RT и Sputnik.

Руското посолство в Канада публикува в социалните медии, че това е "оскърбление към паметта на синовете и дъщерите на Канада, които се бориха с нацизма през Втората световна война".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че гафът показва небрежно пренебрежение към историята.

"Подобна небрежност на паметта е възмутителна", каза Песков пред репортери. "Много западни страни, включително Канада, отгледаха младо поколение, което не знае кой с кого се е борил или какво се е случило по време на Втората световна война. И не знаят нищо за заплахата от фашизма."

Попитан от репортери на пресконференция в петък за колебливата подкрепа за Украйна в Конгреса и на други места, Зеленски каза, че очаква помощ от Канада за укрепване на единен фронт, тъй като Отава има "мощни отношения с много страни по света".

Канада дава на Украйна още 500 милиона долара за отбрана

Канада дава на Украйна още 500 милиона долара за отбрана

В продължение на три години ще се изплаща помощта