Длъжностни лица в Полша и Украйна, верни стратегически партньори, неочаквано си размениха горчиви забележки по отношение на болезненото взаимно минало, което включва масови убийства, предава "Асошиейтед прес"

Тази година се навършват 80 години от избиването на десетки хиляди поляци от украинци, което Полша нарича геноцид.

През 1943-44 г. украински националисти и други избиват около 100 000 поляци във Волиния и други региони, които тогава са били Източна Полша, под нацистка германска окупация и които сега са част от Украйна.

В опит да успокои емоциите, помощник на президента на Полша Анджей Дуда каза в понеделник, че поляците искат само истината и уважението към десетките хиляди полски жертви.

"Очакваме само истината и уважението към жертвите и ще работим по тази тема, за да имаме пълно изясняване на въпроса и уважение към всички жертви", каза Марчин Пржидач пред полската телевизия TVP1.

Убийствата остават болно място между двете нации, въпреки че Варшава и Киев имат сходни възгледи за регионалната сигурност и Полша е сред най-силните поддръжници на Украйна в нейната борба срещу военната агресия на Русия.

Спорът между Украйна и нейния верен съюзник започна миналата седмица с думите на говорителя на полското външно министерство Лукаш Ясина, че на 80-ата годишнина Полша очаква извинение от Украйна и президента Володимир Зеленски за кланетата от 1943-44 г.

Посланикът на Украйна в Полша Васил Зварич реагира, като каза, че всякакви предложения на тема какво трябва да направят Киев или Зеленски са "неприемливи и жалки". По-късно той смекчи изявлението, като каза, че Украйна е "отворена за диалог" относно историята и почита паметта на жертвите. Той подчерта стойността на настоящото сътрудничество, като каза, че двете съседни нации са "по-силни заедно".

Масовите убийства от Втората световна война в източните райони на Полша са причинили смъртта на около 100 000 поляци. Приблизително 15 000 са украинци загинали при последвало отмъщение. Цели села са били изгорени и всичките им жители избити от украинските националисти и техните помощници, които се стремят да създадат независима украинска държава.

Много от жертвите никога не са открити или идентифицирани. Правителството на Полша от години оказва натиск върху Украйна за разрешение за извършване на ексхумации и търсене на останки.

Лидерите на Полша настояха, че изнасянето на пълната истина наяве ще укрепи двустранните отношения и ще неутрализира уязвимостите, които биха могли да бъдат използвани от трети страни, които искат да подкопаят тези връзки.

Украински националисти отбелязаха рождения ден на Степан Бандера

Украински националисти отбелязаха рождения ден на Степан Бандера

Противоречива личност, мразена от едни и почитана от други