Хиляди украински националисти проведоха традиционен марш с факли в столицата Киев, за да отбележат 113-ия рожден ден на смятания за национален герой в Украйна Степан Бандера, съобщи АП.

Неделният марш се проведе на фона на силните тревоги относно струпването на руски войски близо до украинската граница, което мнозина смятат, че може да бъде прелюдия към инвазия.

Украйна затвори пристанищата си за кораби на държавата агресор Русия

Украйна затвори пристанищата си за кораби на държавата агресор Русия

Влезе в сила нов закон

"Днес, когато на фронта има война с окупатора и борбата срещу "петата колона" продължава в тила, ние помним и почитаме паметта на Степан Бандера", каза Андрей Тарасенко, лидер на националистическата партия "Десен сектор".

Очаквано, от Израел осъди марша на украинските националисти в чест на Степан Бандера. Това се казва в съобщение на държавното посолство в Киев в събота, съобщи ТАСС.

Украинската полиция съобщи, че като около 3,5 хиляди граждани са участвали в събитията в чест на Бандера в страната, като общественият ред не е нарушен.

Киев отбеляза рождения ден на Степан Бандера

Киев отбеляза рождения ден на Степан Бандера

Украинците обвиняват КГБ

Степан Бандера се прочува след като организира опозиционно движение в Западна Украйна.

Той оглавява Организацията на украинските националисти. На 30 юни 1941 г. той обявява независима Украйна. В годините на Втората световна война той воюва както с нацисти, така и с Червената армия.

Украинците обвиняват КГБ, че стои зад убийството на Степан Бандера на 15 октомври 1959 г. в Мюнхен.

Бандера е роден през 1909 година в семейството на католически свещеник в галицийското село Старий Угринив, тогава в състава на Австроунгарската империя.

През 1959 година той е убит в Мюнхен, където живее от 1946 година под името Попел. Агент на КГБ го отравя с цианкалий.

През целия си живот Бандера се бори за независима Украйна, а главните му врагове са Полша и Съветският съюз. Като студент в Лвов той се записва в Организацията на украинските националисти /ОУН/, борещи се срещу полския гнет над украинците.

През 30-те години на миналия ХХ в. организацията е особено активна - ликвидира украински студенти и преподаватели, които не споделят националистическите й възгледи, организират хайки срещу евреи и комунисти, залагат бомби в редакциите на вестници, припомня Дойче веле.

Когато Хитлеровата армия напада Съветския съюз през 1941 година, Бандера я посреща с плакати, на които пише "Добре дошли" и "Хайл Хитлер, Хайл Бандера".

Хитлер за всеки случай праща харизматичния Степан Бандера в концентрационен лагер, където обаче се отнасят към него по-специално - има право на собствено помещение и не е принуден да търпи лишения.

Русия продължава да трупа сили до Украйна

Русия продължава да трупа сили до Украйна

Сателитни снимки показват база в Крим, пълна бронирани превозни средства и танкове

През 1944 г. излиза отново на свобода и се бие с немско оръжие срещу Червената армия.

Тези действия му подписват смъртната присъда.