Представители на различни националистични партии отбелязаха тази вечер с факелно шествие в Киев рождения ден на смятания за национален герой в Украйна Степан Бандера.

Проявата отбеляза 107 години от рождението на политика. Степан Бандера се проучва след като организира опозиционно движение в Западна Украйна.

Той оглавява Организацията на украинските националисти. На 30 юни 1941 г. той обявява независима Украйна. В годините на Втората световна война той воюва както с нацисти, така и с Червената армия.

Украинците обвиняват КГБ, че стои зад убийството на Степан Бандера на 15 октомври 1959 г. в Мюнхен.

Бандера е роден през 1909 година в семейството на католически свещеник в галицийското село Старий Угринив, тогава в състава на Австроунгарската империя.

През 1959 година той е убит в Мюнхен, където живее от 1946 година под името Попел. Агент на КГБ го отравя с цианкалий.

През целия си живот Бандера се бори за независима Украйна, а главните му врагове са Полша и Съветският съюз. Като студент в Лвов той се записва в Организацията на украинските националисти /ОУН/, борещи се срещу полския гнет над украинците.

През 30-те години на миналия ХХ в. организацията е особено активна - ликвидира украински студенти и преподаватели, които не споделят националистическите й възгледи, организират хайки срещу евреи и комунисти, залагат бомби в редакциите на вестници, припомня Дойче веле.

Когато Хитлеровата армия напада Съветския съюз през 1941 година, Бандера я посреща с плакати, на които пише "Добре дошли" и "Хайл Хитлер, Хайл Бандера".

Хитлер за всеки случай праща харизматичния Степан Бандера в концентрационен лагер, където обаче се отнасят към него по-специално - има право на собствено помещение и не е принуден да търпи лишения.

През 1944 г. излиза отново на свобода и се бие с немско оръжие срещу Червената армия.

Тези действия му подписват смъртната присъда.