Полското правителство обяви, че ще потърси одобрение от Вашингтон за закупуването на 8 ПРО системи „Пейтриът” от американската военнопромишлена корпорация Raytheon, за да осъществи планираната модернизация на своя ПВО и ПРО щит, съобщава RT.  

Във вторник полският военен министър Антони Мацеревич разкри, че неговото правителство официално е поискало разрешението на САЩ да купи 8 системи „Пейтриът”, въпреки че той не успя да предостави информация за цената на сделката. Raytheon изтъкнаха в специално изявление, че Полша щяла да се превърне в шестата държава в НАТО, която притежава „Пейтриът” и общо 14-ата държава, притежаваща ПРО системата.

Обявлението от страна на Полша бележи важна стъпка напред във финализирането на сделката, която беше инициирана от предишното либерално полско правителство, но беше забавена от сегашното консервативно правителство, за да бъде преценена по-добре. След като партията „Право и справедливост” се завърна на власт след спечелването на изборите през ноември 2015 г., тя постави под въпрос много от инициативите на предшествениците си, включително плана за закупуването на системите „Пейтриът”.

Полша е в процес на мащабна модернизация на своите ПВО и ПРО системи, за които тя планира да похарчи около 13 млрд. долара до 2022 г. Около 5,5 млрд. долара от тях ще отидат за програмата във Висла за ПРО с ракети със среден и далечен обсег.  

Полша обяви през миналата пролет, че е избрала ракетите „Пейтриът” на Raytheon за Висла.