Полша предложи на Европейския съюз да наложи санкции срещу 13 компании от руския военно-промишлен комплекс. Това заяви полският външен министър Збигнев Рау, цитиран от РИА "Новости".

"Заслужава внимание полската инициатива за налагане на санкции на 13 структури от военнопромишления комплекс в Русия, които работят пряко за руските части, действащи в момента в Украйна", каза Збигнев Рау.

Байдън заплаши Китай със санкции, ако помага на Русия

Байдън заплаши Китай със санкции, ако помага на Русия

Лидерите разговаряха за кризата в Украйна

Според него предложението на Полша "има както икономическо, така и политическо и морално измерение" и неговата обосновка е "трудна за оспорване".

По-рано говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер заяви, че страната планира да въведе допълнителен данък за компаниите, които продължават да работят в Русия. По този начин Варшава иска да изпрати сигнал на международните компании, че "тези пари захранват руската военна машина".

Япония удря със санкции още 15 руски граждани и 9 организации

Япония удря със санкции още 15 руски граждани и 9 организации

Поредни подобни мерки за този месец

Освен това полските власти искат да конфискуват руската собственост и активи в Полша. Все пак премиерът Матеуш Моравецки призна, че има конституционни ограничения за подобни действия, но добави, че все повече поляци ги подкрепят след подобни действия в Италия.