Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди китайския лидер Си Дзинпин по време на видеоразговора между тях в петък за "последици", ако Пекин окаже материална подкрепа на руската инвазия в Украйна, заяви Белият дом, въпреки че и двете страни подчертаха необходимостта от дипломатическо решение на кризата, предава Ройтерс.

Въпреки че Белият дом не уточни какви биха могли да бъдат тези последици или как САЩ ще дефинират "материална подкрепа", прессекретарят Джен Псаки посочи, че "огромните търговски потоци на Китай могат да бъдат засегнати."

"Санкциите със сигурност са един инструмент в кутията с инструменти", каза Псаки на редовен брифинг, когато е била попитана дали Китай, най-големият износител в света, може да се сблъска с търговски мита или санкции.

Говорейки след почти двучасов видео разговор между Байдън и Си, Псаки каза, че Съединените щати ще съобщят за всички последствия директно на Пекин "заедно с нашите европейски партньори и колеги".

В разговора, който дойде в момент на задълбочаване на враждебността между двете най-големи сили в света, Байдън подробно описа усилията на Съединените щати и техните съюзници да отговорят на инвазията в Украйна, включително чрез налагане на санкции на Русия.

"Той описа последиците и последствията, ако Китай предостави материална подкрепа на Русия, докато (Москва) извършва брутални атаки срещу украински градове и цивилни граждани", се казва в изявление на Белия дом, като се добавя, че Байдън "подчертава подкрепата си за дипломатическо разрешаване на кризата".

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Москва и Пекин отричат Русия да е искала военна или друга помощ от Китай

Китайското външно министерство заяви от своя страна, че Си Дзинпин е казал на Байдън, че войната в Украйна трябва да приключи възможно най-скоро и призова страните от НАТО да влязат в диалог с Москва. Пекин обаче не възложи на Русия вината  за инвазията, коментира Ройтерс.

"Основните приоритети сега са продължаване на диалога и преговорите, избягване на цивилните жертви, предотвратяване на хуманитарна криза, спиране на сраженията и прекратяване на войната възможно най-скоро", каза Си.

Китай се застъпва за диалога и преговорите между Русия и Украйна и предложи на Вашингтон и НАТО да водят преговори с Русия, за да разрешат "същината" на украинската криза и опасенията за сигурността както на Русия, така и на Украйна.

"Кризата в Украйна е нещо, което не искаме да виждаме", каза Си в разговора, цитиран от китайски държавни медии, който според тях е поискан от американската страна.

"Мащабните и безразборни санкции само биха накарали хората да страдат. Ако допълнително ескалират, те биха могли да предизвикат сериозни кризи в световната икономика и търговия, финанси, енергетика, доставки на храни и индустриални стоки, осакатявайки вече изнемогващата световна икономика и причинявайки невъзвратими загуби," е казал Си Дзинпин, цитиран от Китайското радио.

Китай скастри САЩ: На Украйна ѝ трябва мир, не оръжия

Китай скастри САЩ: На Украйна ѝ трябва мир, не оръжия

Пекин отново обвини Вашингтон в подклаждане на конфликта

В четвъртък държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че Вашингтон е загрижен, че Китай обмисля пряко подпомагане на Русия с военно оборудване за инвазията в Украйна, нещо, което Пекин отрече.

Вашингтон също се притеснява, че Китай може да помогне на Русия да заобиколи западните икономически санкции.

Предупреждението към Пекин за възможни икономически санкции, които вече са наложени на Русия, би имало потенциално ужасни последици за Съединените щати и света, като се има предвид, че Китай е втората по големина икономика в света и най-големият износител, коментира Ройтерс.

Преди дни Пекин обвини НАТО, че подклажда конфликта между Русия и Украйна до "точка на пречупване".

По-рано Китай отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства.

Азиатската страна обаче отказа да доставя на Русия резервни части за самолети, след като на руските авиокомпании бе забранено да летят до и над западните страни и Япония, както и да закупуват резервни части за самолетите си.