Съединените щати изостриха конфликта между Русия и Украйна, предоставяйки въоръжение на Киев. Това заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин, цитирана от TeleTrader.

"Ако САЩ бяха спазили своите уверения, въздържайки се от разширяването на НАТО и обещавайки, че Алиансът няма да приеме Украйна, и не бяха разпалили огъня с доставянето на оръжия и боеприпаси на Киев, ситуацията щеше да бъде много различна", подчерта тя в Туитър.

По нейни думи не само Китай, но и други страни "правят независими заключения, опитват се да деескалират ситуацията, насърчават мирните преговори с дела, както и с думи, и защитават своите законни права и интереси".

Говорителката на китайското външно министерство бе категорична, че на украинците трябва да бъдат предоставени "мир и сигурност", а не огнестрелни оръжия.

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Москва и Пекин отричат Русия да е искала военна или друга помощ от Китай

По-късно днес се очаква президентът на САЩ Джо Байдън да проведе разговор с китайския лидер Си Дзинпин относно конфликта в Украйна.

Вчера Китай категорично отхвърли коментара на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че нежеланието на Пекин да осъди Русия е в противоречие с позицията на Китай по Хартата на ООН.

Преди дни Пекин обвини НАТО, че подклажда конфликта между Русия и Украйна до "точка на пречупване".

По-рано Китай отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства.

Азиатската страна обаче отказа да доставя на Русия резервни части за самолети, след като на руските авиокомпании бе забранено да летят до и над западните страни и Япония, както и да закупуват резервни части за самолетите си.

Китай предупреди САЩ за санкциите срещу Русия

Китай предупреди САЩ за санкциите срещу Русия

Пекин ще отвърне на удара, ако санкциите ударят китайски активи