Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе разговор в петък с китайския лидер Си Дзинпин, съобщи "Ройтерс". Очаквано, основните теми ще бъдат войната с Украйна и усложнените двустранни отношения между САЩ и Китай.

Вашингтон оказва натиск върху Китай да не подкрепи инвазията на Русия в Украйна - стъпка, която драматично ще разшири пропастта между Пекин и западните правителства. Призивът, обявен за първи път от Белия дом в четвъртък, идва в ключов момент в отношенията между САЩ и Китай и в Украйна, където многобройните местни сили попречиха на Москва да превземе някой от най-големите градове в страната досега.

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Москва и Пекин отричат Русия да е искала военна или друга помощ от Китай

Администрацията на Байдън вече издаде предупреждения, че Пекин ще бъде изправен пред ужасни последици, ако предостави материална подкрепа за войната на руския президент Владимир Путин.

В петък Байдън и Си "ще обсъдят управлението на конкуренцията между нашите две страни, войната на Русия срещу Украйна и други въпроси от взаимен интерес", като част от продължаващите усилия да се поддържат линиите за комуникация отворени, обяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Запитан коя страна е поискала разговора, служител на американската администрация каза, че това е било взаимно договорено на среща в Рим в понеделник, където съветникът по националната сигурност Джейк Съливан проведе седемчасови разговори с китайския дипломат Йън Йечи. Китайската държавна медия Синхуа съобщи, че разговорът ще се проведе вечерта в Пекин.

Представители на САЩ определиха тези преговори като "трудни" и все още обсъждат как да реагират, ако Си даде военна или икономическа подкрепа на Путин.

Инвазията на Путин в Украйна, която е в четвъртата си седмица, уби стотици цивилни, превърна градовете в развалини и предизвика хуманитарна криза, тъй като милиони бягат от страната.

Руският финансов министър Антон Силуанов каза тази седмица, че страната разчита на Китай да й помогне да устои на удара върху икономиката си от масивните западни санкции, насочени към изолиране на руската икономика от останалия свят.

Китай отказа да осъди действията на Русия в Украйна или да ги нарече инвазия, и цензурира онлайн съдържание в Китай, което е прозападно или неблагоприятно за Русия. Пекин, заявявайки, че признава суверенитета на Украйна, също каза, че Русия има законни опасения за сигурността, които трябва да бъдат разгледани.

Китай отрече "нелепите" твърдения, че помага на Русия с оръжия

Китай отрече "нелепите" твърдения, че помага на Русия с оръжия

За разлика от САЩ Пекин никога не наливал масло в огъня

"Виждахме, че Китай по същество дава мълчаливо одобрение на това, което прави Русия, като отказва да се присъедини към санкциите, като обвинява Запада и Съединените щати за помощта, която сме предоставили на Украйна, като твърди, че иска да види мирен резултат, но по същество прави нищо за постигането му", каза един високопоставен служител на отбраната на САЩ пред Ройтерс преди обявяването на призива.

Държавният секретар Антони Блинкен заяви, че отказът на Китай да критикува инвазията е напълно несъвместим с декларираното от него признаване на Хартата на ООН, която подчертава суверенитета на нациите.

Байдън и Си, които прекараха значително време заедно, преди да дойдат да ръководят съответните си държави, все още не са се срещали очи в очи, откакто Байдън встъпи в длъжност миналата година. Но разговорът ще отбележи четвъртото им взаимодействие оттогава, най-новата видеоконференция през ноември. Прочетете още

Вашингтон се опита да определи отношенията като такива на конкурентно съвместно съществуване, но стратегическото партньорство на Китай без ограничения с Русия, обявено миналия месец, и позицията му спрямо Украйна постави това под въпрос.

Насочването към Пекин с вид обширни икономически санкции, наложени на Русия, би имало потенциално ужасни последици и за американската и световната икономика, като се има предвид, че Китай е втората по големина икономика в света и най-голям износител.

Китай оспорва обвиненията на САЩ, че не зачита Хартата на ООН

Китай оспорва обвиненията на САЩ, че не зачита Хартата на ООН

Пекин убеждава, че вярва, че суверенитетът на държавите трябва да се зачита

Евън Медейрос, специалист за Азия в администрацията на Обама, каза по време на уебинар, организиран от Германския фонд Маршал на Съединените щати, че администрацията на Байдън изглежда се опитва да предаде на Си, че Китай е изложен на риск да премине прагове, които биха нанесли необратими щети за отношенията между САЩ и Китай.

"Не само разходите са много, много високи от преминаването на тези прагове - предоставяне на военна помощ, съвместни кампании за дезинформация - но след като ги прекрачите, не можете да се върнете, каза той. Посланието към китайците в момента е основно, че има различни бъдеще за връзката. Някои много тъмни, други по-умерени", каза Медейрос.

КНДР отхвърли критичната резолюция  на ООН за човешките права

КНДР отхвърли критичната резолюция на ООН за човешките права

Счита документа за враждебен акт и двоен стандарт

Припомняме, че преди войната, обвиненията в неспазване на човешките права от САЩ към Китай бе тема, обтегнала двустранните отношения.  Причина бе китайската политика спрямо Тайван и уйгурите. Китай категорично отхвърля коментара на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че нежеланието на Пекин да осъди Русия е в противоречие с позицията на Китай по Хартата на ООН.