Твърденията, че Китай е помогнал на Русия в Украйна, като е дал на Москва оръжия, са нелепи. Това написа в Туитър говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг.

За разлика от САЩ Китай никога не налива масло в огъня, подчерта тя.

В отделен туит Хуа посочи, че Китай "има право да прави бизнес" с всяка страна, с която сметне за добре, и предупреди, че санкциите могат да действат като "бумеранг".

Изявлението на Китай идва, след като по-рано днес Съединените щати заплашиха със "значителни последици" Пекин в случай на стъпки, насочени към нарушаване на санкциите на САЩ, наложени срещу Русия заради Украйна.

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Москва и Пекин отричат Русия да е искала военна или друга помощ от Китай

Миналата седмица Китай обвини НАТО, че подклажда конфликта между Русия и Украйна до "точка на пречупване".

Пекин оизтъкна, че се противопоставя "твърдо" на "едностранните санкции", тъй като подобни мерки няма да донесат мир и сигурност, а ще доведат до сериозни проблеми за икономиката и качеството на живот в съответните страни.

Въпреки че Пекин отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства. Азиатската страна отказа да доставя на Русия резервни части за самолети, след като на руските авиокомпании бе забранено да летят до и над западните страни и Япония, както и да закупуват резервни части за самолетите си.

Китай обвини НАТО в подклаждане на конфликта Русия - Украйна

Китай обвини НАТО в подклаждане на конфликта Русия - Украйна

Пекин разкритикува САЩ за забраната за внос на руски петрол