Китай категорично отхвърля коментара на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че нежеланието на Пекин да осъди Русия е в противоречие с позицията на Китай по Хартата на ООН, съобщава "Ройтерс".

Китай винаги е вярвал, че суверенитетът и териториалната цялост на държавите трябва да се зачитат, подчерта говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан на редовна пресконференция.

Вчера Блинкън заяви, че фактът, че Китай "не се е противопоставил категорично" на руската агресия в Украйна, противоречи ангажиментите на Китай като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, отговарящ за поддържането на мира и сигурността.

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Москва и Пекин отричат Русия да е искала военна или друга помощ от Китай

Това е напълно несъвместимо с това, което Китай заявява и повтаря отново и отново за светостта на Хартата на ООН и основните принципи, включително суверенитета на нациите, изтъкна Блинкън.

От своя страна преди дни Китай обвини НАТО, че подклажда конфликта между Русия и Украйна до "точка на пречупване".

По-рано Пекин отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства.

Азиатската страна обаче отказа да доставя на Русия резервни части за самолети, след като на руските авиокомпании бе забранено да летят до и над западните страни и Япония, както и да закупуват резервни части за самолетите си.

Китай се тревожи за световната икономика заради санкциите срещу Русия

Китай се тревожи за световната икономика заради санкциите срещу Русия

Пекин е готов да помогне на Москва и Киев да постигнат мирно решение на кризата