Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза пред Си Ен Ен, че независима Украйна ще я има много по-дълго, отколкото ще го има Владимир Путин .

"По един или друг начин Украйна ще си бъде там и в един момент Путин няма да го има", каза Блинкен пред CNN.

Висшият американски дипломат заяви, че САЩ "работят със всички сили, за да ограничат, да спрат, да сложат край на тази преднамерена война, която Русия води".

"Правим това чрез подкрепата, която предоставяме на Украйна всеки ден. Правим това чрез натиска, който упражняваме срещу Русия всеки ден", каза той, добавяйки, че надеждата му е смъртта и унищожението да приключат "рано или късно".

В изказването му ТАСС открива друг акцент, като обръща внимание на коментар, че невлизането на Украйна в Северноатлантическия алианс не трябва да се приема като отстъпка на Русия.

"Не мисля, че това е отстъпка. Според мен това е само отражение на реалното състояние на нещата, което е, че дори преди руската агресия Украйна нямаше да се присъедини към НАТО на следващия ден", каза Блинкен, отговаряйки на въпрос дали думите на президента на Украйна Володимир Зеленски трябва да се приемат като отстъпка, когато той обяви необходимостта от признаване на факта, че страната няма да стане член на НАТО, предава думите му ТАСС.

Зеленски намекна за "възможно решение" за Крим и Донбас

Зеленски намекна за "възможно решение" за Крим и Донбас

Той е загубил интерес към НАТО

Относно помощта на Китай

САЩ са загрижени, че Китай може да предостави материална помощ на Русия на фона на войната в Украйна или да й помогне да заобиколи западните санкции, каза Блинкен.

"Първо, има подкрепа от Китай в областта на реториката, най-малкото липсата на недвусмислена позиция от страна на Китай по отношение на действията на Русия. Това противоречи на всичко, с което Китай е устно ангажиран, включително основните принципи на Устава на ООН, базово уважение към суверенитета на страните. Фактът, че Китай не осъди действията на Русия, говори много сам по себе си - не само за Русия, Украйна или Европа, но и за целия свят", аргументира се Блинкен.

"Второ", продължи той, "ние сме загрижени за възможността Китай да предостави материална помощ на Русия или да подкопае наложените от нас санкции. Заявихме това директно на Китай, включително през последните 24 часа, когато съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се срещна с китайския си колега.

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Москва и Пекин отричат Русия да е искала военна или друга помощ от Китай

Срещата между члена на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП), ръководителя на офиса на Комисията по външни работи на ЦК на КПК Ян Джиечи и съветника по националната сигурност Джейк Съливан в понеделник вечерта в Рим беше конструктивна, написа в сряда пекинският вестник Чайна Дейли.

"Срещата в понеделник между високопоставени китайски и американски представители беше конструктивна, въпреки напрежението между страните, и помогна за преодоляване на съмненията и избягване на недоразумения", отбелязва вестникът, цитирайки мнението на наблюдатели. Тези китайски експерти смятат, че деветчасовият разговор между ключови служители от двете страни е бил важен за поддържането на глобалното сътрудничество в горещите точки.

Анализаторите посочват, продължава вестникът на първа страница, че срещата е проведена в момент, когато двустранните отношения между Пекин и Вашингтон станаха още по-напрегнати на няколко фронта, включително наскоро приключилата Олимпиада в Пекин и въпроса за Тайван. Атаките на САЩ срещу Китай заради ситуацията в Украйна също "не допринасят за решаването на кризата, а напротив, водят до намаляване на китайско-американските връзки", каза Су Сяохуй, заместник-директор на американския отдел на китайския институт за международни изследвания.

Китай отрече "нелепите" твърдения, че помага на Русия с оръжия

Китай отрече "нелепите" твърдения, че помага на Русия с оръжия

За разлика от САЩ Пекин никога не наливал масло в огъня