Украйна има възможно решение на проблема с признаването на териториите на Крим и сампровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски в интервю, разпространено във вторник от американския телевизионен канал ABC, цитиран от ТАСС.

"Това е поредният ултиматум, а ние не сме готови за ултиматуми. Имаме обаче възможно решение на тези ключови въпроси", каза украинският лидер, отговаряйки на въпроса дали Киев продължава да отхвърля условията на Москва - признаването на Крим, самопртовъзгласилите се републики в Донбас, както и отказа за присъединяване към НАТО.

"Това, което трябва да направи президентът [на Руската федерация Владимир] Путин, е да започне диалог", добави той.

Зеленски също каза в интервюто, че е загубил интерес към присъединяването на Украйна към НАТО.

"Не става дума за мен, а за хората, които ме избраха. Що се отнася до НАТО, аз загубих интерес към този въпрос, след като разбрах, че НАТО не е готово да приеме Украйна...Алиансът се страхува от противоречия и от конфронтация с Руската федерация, защото не става дума за мен," заяви той.

Украйна настоява за преки разговори между президента Володимир Зеленски и руския му колега Владимир Путин, тъй като Путин е този, който "взема окончателните решения". Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Анадолската агенция.

Третите преговори между руската и украинската делегация приключиха след близо три часа отново без особени резултати, потвърждават и съобщенията в руските медии. Те се проведоха отново в Беловежката гора в Беларус, близо до полската граница. Именно в Беловежката гора лидерите на Руската федеративна съветска социалистическа република (РСФСР) Борис Елцин, на Беларуската ССР - Станислав Шушкевич и на Украинската ССР - Леонид Кравчук договориха разпада на СССР в края на 1991 година.

Готви ли Русия алтернативен президент на Украйна?

Готви ли Русия алтернативен президент на Украйна?

Виктор Янукович каца в Минск

Преди това Русия обяви официално исканията си към Украйна - да прекрати военните действия, да промени конституцията си, за да декларира неутралитет, да признае Крим за руска територия и да признае сепаратистките райони на Донецк и Луганск за независими територии.

По данни на ООН от началото на военния конфликт са загинали най-малко 406 цивилни граждани, а други 801 са били ранени. Организацията обаче уточнява, че условията на терен са направили трудна оценката на действителния брой на цивилните жертви.

Агенцията на ООН за бежанците съобщава, че към момента над 1,7 милиона души са избягали от Украйна в съседни държави.