Полша се присъедини към призивите за предоставяне на възможност на Украйна да използва западни ракети за удари на руска територия, докато във Варшава се проведоха разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, предава Ройтерс.

Украйна от дълго време настоява Вашингтон и другите западни правителства да позволят далекобойни удари, като твърди, че те ще помогнат за справянето с непрестанните въздушни атаки на Русия.

"Трябва да продължим да предоставяме усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана на Украйна и да премахнем ограниченията за използването на далекобойни оръжия", заяви министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски на съвместна пресконференция с Блинкън.

Първият американски дипломат, който по-рано тази седмица също посети Великобритания, се срещна с полския премиер Доналд Туск и президента Анджей Дуда, както и със Сикорски в четвъртък.

Въпреки че Блинкън не посочи конкретно дали САЩ са готови да одобрят подобни удари, той подчерта, че след проведените разговори с украински официални лица за проведените дискусии ще бъдат информирани другите съюзници.

Полша неутрализира диверсионна група, свързана с Беларус и Русия

Полша неутрализира диверсионна група, свързана с Беларус и Русия

Групата е била проникнала в държавни институции и компании изпълняващи военни договори

Москва предупреди, че всяко разрешение Украйна да атакува руска територия с далекобойни западни ракети ще увеличи участието на САЩ и Европа във войната и ще доведе до ответна реакция от страна на Русия.

Полша, един от най-силните поддръжници на Украйна в НАТО, също така продължава да подсилва своите граници с Беларус и Русия на фона на нарастващото напрежение и опити за дестабилизация от страна на Москва, включително чрез хибридни атаки и мигрантски кризи, според полските власти.

Блинкен похвали Полша за увеличаването на разходите за отбрана, които се очаква да достигнат рекордните 186.6 милиарда злоти (47.95 милиарда долара) през 2025 г., наричайки го "златен стандарт" за страните от НАТО.

Освен това, той обсъди с полските лидери начини за по-нататъшно намаляване на зависимостта на Полша от руската енергия, включително плановете за изграждане на първата ядрена електроцентрала в страната.

Полша може да бъде звездата на Европа по отношение на отбраната и сигурността

Полша може да бъде звездата на Европа по отношение на отбраната и сигурността

Съчетаването на трансатлантически подход с отбранителни инициативи на ЕС може да направи Полша лидер в европейската отбрана