Полша подписа споразумение със Съединените щати за доставка на система за разузнаване на въздушното пространство, съобщава "Ройтерс".

Сделката е на стойност 960 милиона долара и с оборудването Варшава ще наблюдава своите североизточни граници.

"Полша ще бъде втората страна в света, която ще използва тази система", изтъкна министърът на отбраната Владислав Косиняк-Камиш.

"Споразумението определя нашата сигурност, то е пореден акт на сътрудничество между Полша и САЩ", допълни той.

Тази година Полша увеличи разходите за отбрана до около 4% от брутния вътрешен продукт в опит да укрепи въоръжените си сили след нахлуването на Русия в Украйна. Тя има за цел да инвестира 10 милиарда злоти (2,6 милиарда долара) в защита на източната си граница.

Полша увеличава числеността на армията си

Полша увеличава числеността на армията си

Варшава вдига ударно разходите за отбрана

Съгласно договора Полша ще получи четири аеростата или закотвени балона, които ще бъдат разположени на постове по източната и североизточната граница на страната и ще подпомагат системата за противовъздушна отбрана и тази за крайбрежно наблюдение.

Договорът включва и свързана логистика и програмна поддръжка. Системата ще бъде доставена и ще заработи напълно до 2027 г., посочи Косиняк-Камиш.

Ръководителят на Полската агенция по въоръженията генерал Артур Куптел обясни по-рано този месец, че радарите, окачени на привързаните балони, ще наблюдават небето до Украйна, Беларус и руския ексклав Калининград от полското въздушно пространство.

Те имат способността да откриват широк спектър от обекти, като ракети, самолети, дронове и др. в обхват от над 300 км.

През февруари Държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на аеростатни системи за радарно разузнаване на въздушното пространство и повърхността и свързаните с тях елементи на логистиката и програмната поддръжка.

Доналд Туск отделя 100 млн. злоти за разузнаването в Полша от своя резерв

Доналд Туск отделя 100 млн. злоти за разузнаването в Полша от своя резерв

Премиерът на Полша отново предупреждава за нарастваща заплаха от Русия