Защитно съоръжение под формата на стена може да бъде изградено от Полша по границата ѝ с Украйна. Това заяви вицепремиерът на страната и лидер на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински в интервю за вестник Gazeta Polska Codziennie, цитирано от ТАСС.

"Не изключвам възможността оградите, които вече се строят по границата с Беларус, да бъдат укрепени, а и по границата с Украйна също да се направи заграждение", каза политикът.

Той добави, че "не е оптимист" за ситуацията с Беларус и че Полша може би трябва да е подготвена "за години на напрежение и агресия."

Защитната стена на границата с Беларус с височина 5,5 м и дължина над 180 км трябва да бъде изградена до средата на 2022 г.

По-рано през годината Полша бе подложена на голям мигрантски натиск, след като стотици бежанци, идващи от Беларус, се опитаха да влязат в ЕС през нея. Брюксел обвини беларуския лидер Александър Лукашенко, че целенасочено транспортира хора от Близкия изток и Африка и ги окуражава да се насочат към членките на блока, за да окаже по този начин натиск. Официален Минск отрича твърденията.

Полша обяви, че в Беларус остават 7 000 мигранти

Полша обяви, че в Беларус остават 7 000 мигранти

Лукашенко е изпратил обратно в Ирак и Сирия около 3 000 мигранти