Президентът на Полша Анджей Дуда отново призова Германия да се откаже от строителството на газопровода "Северен поток-2". Това заяви той по време на съвместна пресконференция с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, съобщава "Укринформ".

"Този проект не трябва да бъде реализиран", подчерта Дуда.

Според него "Северен поток-2" ще наруши енергийния баланс, ще създаде заплаха за енергийната сигурност на редица страни от Централна и Източна Европа и ще укрепи господстващото положение на "Газпром". Той смята, че в този случай не става дума за икономически, а за геостратегически проект.

Германия сряза Тръмп за "Северен поток-2"

Германия сряза Тръмп за "Северен поток-2"

Коментарите на Тръмп "не кореспондират с реалността"

Дуда смята също така, че за Германия би било по-добре да купува повече втечнен природен газ, например, от САЩ.

"Това също е стратегическо политическо решение", подчертал президентът на Полша. Щайнмайер не се съгласил, изтъквайки, че това трябва да бъде икономическо, а не политическо решение.

Освен това полският държавен глава подчертал изненадата си, че Европейската комисия не излезе с еднозначна отрицателна оценка на "Северен поток-2".

Полша обяви "Северен поток-2" за заплаха за Украйна и Словакия

Полша обяви "Северен поток-2" за заплаха за Украйна и Словакия

И за Полша е щял да бъде заплахах, ако не били превантивните ѝ действия

Проектът "Северен поток-2" предвижда изграждането на две тръби с капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно по дъното на Балтийско море. Той трябва да бъде построен до функциониращия "Северен поток". Той ще премине през териториалните води или изключителните икономически зони на страните, разположени по бреговете на Балтийско море - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Само Копенхаген все още не е издал разрешение за строителството на газопровода.

Против строителството на газопровода са няколко държави, по-специално Украйна. САЩ също са против "Северен поток-2", тъй като прокарват плановете си за износ на втечнен газ за Европа, с което се опитват да намалят зависимостта ѝ от руския газ.

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

ЕС и НАТО не са врагове на Русия