Полша ще национализира активите на Газпром в страната, информира Ройтерс.Този ход засяга 48% дял на руската компания в Европолгаз, който притежава полския участък от газопровода Ямал.

Принудителната администрация ще гарантира сигурността на критичната инфраструктура, използвана за транзита на газ, поясни полският министър на развитието Валдемар Буда. Ние правим всичко възможно, за да противодействаме на агресията на Русия и да елиминираме руския капитал и влияние, експроприацията не е възможна съгласно полската конституция, затова решихме да въведем принудително управление, допълни той.

През септември Полша наложи санкции на "Газпром" и заяви, че активите му ще бъдат замразени, след като през април санкционира 50 руски олигарси и компании, включително "Газпром", в опит да увеличи натиска върху Москва заради инвазията й в Украйна.

В същото време Русия спря износа на газ за Полша, след като Варшава отказа да плаща в рубли.

Докато Europolgaz притежава 684-километровия полски участък от Ямал, тръбопроводът се управлява от полската държавна газопреносна компания Gaz-System. След като "Газпром" беше санкциониран, операторът на тръбопровода нямаше партньор за вземане на ключови решения за инфраструктурата.

Полша замрази активи на "Газпром експорт"

Полша замрази активи на "Газпром експорт"

Нови санкции на Варшава срещу Кремъл