Варшава е наложила санкции срещу руската компания "Газпром eкспорт", съобщи AP.

Агенцията се позова на полското министерство на вътрешните работи.

Министерството съобщи, че е взело решение да замрази активите на "Газпром експорт" и да забрани достъпа до неговите средства и икономически активи.

В края на май Полша, България, Финландия и Нидерландия загубиха възможността да получават руски газ поради отказа си да приемат новата система за разплащане - в рубли.

"Газпром" постави под въпрос транзита на газ през Украйна

"Газпром" постави под въпрос транзита на газ през Украйна

Ако "Нафтогаз" не оттегли иска в арбитражен съд, Кремъл ще наложи санкции, а Газпром ще спре да плаща

Полша купуваше от Русия до 10 млрд. куб. метра газ годишно. Договорът изтича през 2022 г. и Варшава многократно е заявявала, че няма да го поднови.

Путин дори инструктира "Газпром", Централната банка и правителството до 31 март да организират прехвърлянето на разплащанията в рубли за доставки на газ за неприятелски държави. Европейската комисия твърди, че тази практика е неприемлива, а германският министър на икономиката Роберт Хабек, че страните от Г-7 няма да се съгласят с това.

Освен това, според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, Русия няма да се занимава с благотворителност: ако няма плащане в рубли, тогава няма да има газ за Запада.

Припомняме, че по-рано в разговори със западни държавни ръководители Путин ги уверяваше, че плащането с рубли няма да се изисква незабавно.