Полша е уведомила своите съюзници от НАТО "достатъно предварително" за уволнението на командира на Еврокорпуса заради обвинения в шпионаж и те не са "проявили загриженост", каза министърът на отбраната на Полша Владислав Косиняк-Камиш, цитиран от Ройтерс.

В сряда Полша отстрани генерал-лейтенант Ярослав Громаджински от поста му на командващ Еврокорпуса - европейския военен орган, след като контраразузнавателната служба на страната започна разследване на неговото разрешение за допуск до класифицирана информация.

"Вчера френският началник на отбраната се срещна с началника на Генералния щаб на полската армия генерал Веслав Кукула... и каза, че това е вътрешен въпрос на Полша и ние сме тези, които вземат решения."

Косиняк-Камиш каза, че процедурата е поверителна.

Генерал Громаджински е служил като командир на Еврокорпуса - съвместна военна група от някои държави от ЕС и НАТО - от юни 2023 г. Той каза в изявление късно в сряда, че вярва, че ще бъде оневинен.

"Вярвам, че процедурата по проверка, започната от SKW (Военната служба за контраразузнаване) ще завърши положително за мен", написа той в платформата X.

Министерството на отбраната съобщи в четвъртък, че новият командир на Еврокорпуса ще бъде генерал-лейтенант Пьотр Блазеуш, първи заместник-началник на Генералния щаб на полската армия.

Полските специални служби претърсват домовете на бивши правителствени служители

Полските специални служби претърсват домовете на бивши правителствени служители

Разследва се незаконно закупуване на шпионски софтуер