Министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович смята, че Варшава е спечелила "историческия спор с Русия" и призова за нормализиране на отношенията между двете страни.

"Също така смятам, че определено спечелихме този исторически спор с Русия. Русия се опита да наложи своя разказ за историята, обаче това не успя", коментира той, цитиран от руските медии.

Полша е готова за дълга информационна война с Русия

Полша е готова за дълга информационна война с Русия

След серията изявления на Путин

Чапутович отбеляза, че "речта на президента Владимир Путин в "Яд Вашем" (по време на световния форум за възпоменание на жертвите на Хококоста в Йерусалим) някак си не беше особено антиполска".

"Сега трябва да се стремим да успокоим емоциите и да нормализираме отношенията си, защото въпреки всички различия, в крайна сметка ние сме съседи", посочи още полският първи дипломат.

Миналата година Путин настоя, че малко преди началото на Втората световна война Полша е била заедно с нацистка Германия и през 1938 г. е участвала в разделянето на Чехословакия. Той направи това изявление в отговор на искане на коментар относно резолюцията на Европейския парламент, приета през септември 2019 г., осъждаща тоталитарните режими.

Случващото се между Русия и Полша било третата световна война, но хибридна

Случващото се между Русия и Полша било третата световна война, но хибридна

Полша била основното антируско острие

Освен това Чапутович заявил, че Полша може да заеме мястото на Великобритания в Европейския съюз. "Съюзът ще бъде по-малък от гледна точка на населението, икономическия потенциал, военната мощ и влиянието в света. Въпросът е каква роля ще играе Полша след излизането на Великобритания", настоя полският външен министър.

Той смята, че започващото днес посещение в Полша на президента на Франция Еманюел Макрон след Брекзит "също така е символично в смисъл, че той се отнася към Полша като държава, която може да заеме досегашното място на Великобритания".

"Смятам, че ролята на Полша в Европейския съюз ще нарасне, въпреки че това няма да бъде същият съюз", добави Чапутович.

Миналата седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски, говорейки за перспективата за членство на Украйна в Европейския съюз, заяви, че когато една страна излезе от съюза, може да е време да влезе там друга.

Посолството на Полша припомня фактите за ВСВ, изопачени от наши историци и журналисти

Посолството на Полша припомня фактите за ВСВ, изопачени от наши историци и журналисти

Всичко тръгна от изказване на руския президент