Посолството на Полша в България припомня основните факти за Втората световна война заради "изопачаващите историческата истина статии и коментари на български историци и журналисти" относно изказването на президента на Русия Владимир Путин за причините, довели до най-кръвопролитния конфликт в историята.

Уточнява се, че прелюдия към Втората световна война са подписаният на 23 август 1939 г. съветско-германски Пакт "Рибентроп-Молотов" и приложеният към него секретен протокол за подялба на Полша и други страни (този факт е признат от Конгреса на народните депутати на СССР, който на 24 декември 1989 г. осъжда Пакта).

В Русия се подиграват с "историческата неграмотност" на посланика на САЩ в Полша

В Русия се подиграват с "историческата неграмотност" на посланика на САЩ в Полша

Получила поста си, защото финансирала предизборната кампания на Тръмп

Благодарение на това споразумение Хитлер не само печели съюзник в лицето на Сталин, но си подсигурява свобода на действие в планираната война с Полша. Третият Райх и СССР почти веднага се възползват от сключеното съглашение: на 1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша, а на 17 септември 1939 г. същото прави Сталин. На 22 септември в разположения в централна Полша град Брест се провежда съвместен военен парад на Вермахта и Червената армия. На 28 септември 1939 г. Третият Райх и СССР сключват Договор за дружба и граници, подпечатал не само подялбата на Полша, но и съюза на двете тоталитарни държави.

Случващото се между Русия и Полша било третата световна война, но хибридна

Случващото се между Русия и Полша било третата световна война, но хибридна

Полша била основното антируско острие

От първите дни на германската окупация на Полша (по онова време държавата с най-голяма еврейска общност в света) антисемитската политика на Третия Райх е придружена от пропагандна кампания, целяща създаване на негативни настроения към евреите. Към тази дейност се добавя и прилагането на най-сурови наказания (включително смъртно наказание) към всеки поляк, поискал да окаже помощ на евреин.

Полша е единствената окупирана от Третия Райх страна, в която помагането на евреите се наказва със смърт. Известни са много примери за масови убийства, извършени от германците, на полски семейства, които укриват евреи или им оказват друга помощ. Да, известни са и случаи, в които поляци издават евреи на нацистите срещу печалба. Тези поляци обаче се наказват със смърт "от името на Република Полша" от полската съпротива.

Посланикът на САЩ в Полша към Путин: СССР заговорничи с Германия за избухването на ВСВ

Посланикът на САЩ в Полша към Путин: СССР заговорничи с Германия за избухването на ВСВ

"Полша беше жертва на този ужасен конфликт"

За истинското отношение на поляците спрямо евреите най-добре свидетелства фактът, че те са най-многобройната група (6 992 души) сред удостоените с почетното звание "Праведник на света", присъждан от израелския Мемориален комплекс на жертвите на Холокоста "Яд Вашем" в Йерусалим.

На всички, които искат да получат допълнителна информация относно гореизложените факти, Посолството на Република Полша препоръчва статията "Разказът на картата", написана от полския историк д-р Анджей Завистовски, както и интернет страницата Truthaboutcamps.eu.

Русия съветва Полша да не се прави на жертва от ВСВ

Русия съветва Полша да не се прави на жертва от ВСВ

Иска извинение от Варшава заради думите на тогавашния й посланик в Германия

Снимка 460849

Източник: Посолство на Полша