Полски съд постанови в петък, че единият от двамата мъже, заподозрени в нападението на живеещия в изгнание помощник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, не може да бъде екстрадиран в Литва, предава Ройтерс,

Бившият помощник Леонид Волков получи наранявания от удари с чук при нападение на 12 март пред дома му във Вилнюс, столицата на Литва.

Полските власти арестуваха двама мъже през април в отговор на европейска заповед за арест, издадена от Литва, и се съгласиха да ги предадат за наказателно преследване.

Апелативен съд в Полша обаче постанови, че единият от мъжете не може да бъде изпратен в Литва, тъй като срещу него има подобни производства, водени от полски прокурори. Все още се чака решението на съда за другия мъж.

Двамата заподозрени, задържани във Варшава на 3 април, са полски граждани. Те бяха обвинени в Литва в умишлено причиняване на лека телесна повреда на Волков поради неговите убеждения, което се наказва с глоба или затвор.

Волков обвини руския президент Владимир Путин за атаката срещу него през март.

Навални почина през февруари в руски арктически затвор. Руските власти твърдят, че той е починал от естествена смърт. Последователите му смятат, че е убит от властите, което Кремъл отрича.

Литва: Нападението срещу Волков е било добре планирано

Литва: Нападението срещу Волков е било добре планирано

Вилнюс обвини руските специални служби