Нападението срещу Леонид Волков, главен помощник на покойния Алексей Навални, във Вилнюс във вторник е било професионално и добре планирано, каза ръководителят на литовския правителствен център за управление на кризи в четвъртък според местни медии, цитирани от Ройтерс.

"Колкото повече разследваме, толкова по-ясно става, че операцията е била професионална, добре планирана", каза Вилмантас Виткаускас според новинарската агенция BNS, която цитира негово интервю с обществената телевизия.

"Изглежда, че това е дело на руските специални служби", каза пред репортери Дариус Яунискис, ръководител на отдела за държавна сигурност на Литва, без да казва на какво се основава оценката.

"Трябва да обърнем повече внимание на сигурността на руската опозиция (базирана в Литва)", добави той.

Литва вече обвини Москва за нападението с чук срещу Леонид Волков. Президентът Гитанас Науседа заяви, че нападението очевидно е било предварително планирано и свързано с други провокации срещу Литва.

Според отдела за контраразузнаване на Департамента за държавна сигурност на Литва атаката вероятно е била извършена в опит да попречи на руската опозиция да повлияе на президентските избори в Русия.

Самият Волков също обвини директно Путин за посегателството срещу себе си. В публикация в "Телеграм" той разказа, че се е прибрал у дома в сряда сутринта след прекарана нощ в болницата, след като ръката му е била счупена и са му били нанесени около 15 удара с чук по крака.

Съюзникът на Навални Леонид Волков е в болница след нападение в Литва
Обновена

Съюзникът на Навални Леонид Волков е в болница след нападение в Литва

Опозиционерът е бил пребит с чук