Полша отново заплаши, че ще блокира приемането на Русия в Световната търговска организация, ако тя не отмени забраната за внос на плодове и месо, въведена през ноември 2005 година. Това е заявил зам.-министърът на селското стопанство на Полша Ян Кшиштоф Ардановски.

„Полша би искала Русия да е член на Световната търговска организация. Ако обаче подходът на Русия към Полша по отношение на ветеринарния контрол не се измени, то ние сме длъжни да наложим вето на членството", заявил министърът на пресконференция в Москва, цитиран от РИА Новости. „Ние не бихме искали това да стане", допълва Ардановски.

В коментира си за руската забрана за внос на месо от Полша, Ардановски обяснява, че ембаргото се дължи на собствени бюрократични стандарти за безопасност, но в световен план всички страни се стремят към опростяването им.
По думите на зам.-министъра полската страна на вижда „логическа обосновка за ембаргото доколкото това е продоволствена продукция."

Русия през ноември 2005 година въведе временна забрана за внос на месо и плодове от Полша с мотива, че полските  предприятия реекспортират тази продукция от трети страни, които представляват опасност във ветеринарен и фитосанитерен план.
Като отговор на ембаргото Полша блокира преговорите по нов договор за партньорство и сътрудничество между Русия и ЕС. Срокът на действие на настоящия изтича през 2007 г.

Преди една година Грузия поради подобни причини блокира членството на Русия в СТО.