Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разкритикува германския канцлер Ангела Меркел за разговор с беларуския президент Александър Лукашенко на фона на нарастващата мигрантска криза на границата на Европа, която според мнозина е организирана от Минск, съобщава ДПА.

ЕС обвинява Лукашенко за струпването на огромни тълпи от мигранти по външните граници на Съюза през последните седмици, като Полша и Литва са сред най-силно засегнатите страни.

Лукашенко многократно е подчертавал, че като отмъщение за санкциите на ЕС срещу Беларус след оспорваните президентски избори през 2020 г., той вече няма да спира никого да пресича страната, за да стигне до територията на ЕС.

200 мигранти с опит да щурмуват граничната оградата между Беларус и Полша

200 мигранти с опит да щурмуват граничната оградата между Беларус и Полша

Мигрантите са повалили участък от оградата с трупи в опит да преминат

Групи мигранти лагеруват по границата между Полша и Беларус от месеци, като някои се опитват да влязат в страната. Това принуди Варшава да засили сигурността по границите си. Междувременно нарастват опасенията за безопасността на мигрантите, тъй като температурите се понижават.

Меркел е разговаряла с Лукашенко два пъти, опитвайки се да разреши кризата.

Моравецки заяви, че приветства факта, че Европейският съюз участва в търсенето на дипломатическо решение на кризата, но е критичен към Меркел.

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

А Меркел разговаря и с Путин

"С обаждането си на Лукашенко канцлерът Меркел допринесе за легитимирането на режима му, докато борбата за свободен Беларус продължава вече 15 месеца", подчерта той, визирайки телефонни разговори между лидерите в Берлин и Минск в опит за разрешаване на кризата.

"Лукашенко също злоупотреби с разговора си с Ангела Меркел. Той заяви, че Меркел се е съгласила да транспортира 2000 мигранти през коридор до Германия и други европейски страни. А това не е така", отбеляза Моравецки.

Припомняме, миналата седмица полският премиер отновои предупреди да не се водят преки преговори с Беларус относно безпрецедентната мигрантска криза по границата с Полша, изтъквайки, че това ще "легитимира" режима.

Моравецки: Кризата по границата бе най-големият опит за дестабилизация на Европа след Студената война

Моравецки: Кризата по границата бе най-големият опит за дестабилизация на Европа след Студената война

Полша няма да се поддаде на изнудване, зарече се премиерът