Полските компании ще използват правните си възможности, за да търсят компенсации за прекъсването на доставките на руски газ. Това заяви президентът Анджей Дуда по време на среща с чешкия си колега Милош Земан в Прага, съобщава "Ройтерс".

По негови думи полските фирми, сключили договори за доставка на газ с Русия, чиито условия са напълно нарушени от Москва, ще предприемат съответните правни стъпки.

Дуда изрази увереност, че полските компании ще бъдат компенсирани "за нарушаването на договорните условия" от руската страна.

Считано от днес "Газпром" спря доставките на газ за България и Полша поради неплащане в рубли.

ЕС: Русия пак се опитва да ни изнудва с газа, но сме подготвени

ЕС: Русия пак се опитва да ни изнудва с газа, но сме подготвени

Москва отново показала ненадеждността си като доставчик на синьо гориво

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип "К" за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на "Газпром". В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

По-рано днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че последното решение на Русия е поредният опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване. Тя обаче увери, че както Полша, така и България вече получават газ от своите съседи от ЕС и изтъкна, че Кремъл се е провалил в опита си да посее разделение между европейците.

Фон дер Лайен: България и Полша вече получават газ от съседите си от ЕС - Русия се провали

Фон дер Лайен: България и Полша вече получават газ от съседите си от ЕС - Русия се провали

"Ерата на руските изкопаеми горива в Европа приключва"