В допълнение към западните модели украинските бронирани сили ще продължат да бъдат снабдявани с модифицирани версии на познатото съветско оборудване. Днес бе съобщено, че Полша ще предаде на Киев няколко десетки танка PT-91 Twardy (Твърд).

Това съобщи РБК-Украйна.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки обяви, че планира да предаде не само една рота германски танкове Leopard 2. Той също така припомни, че страната му е била първият съюзник, който е подкрепил Украйна, като е предоставил около 250 танка съветско производство.

"Сега сме готови да изпратим 60 наши модернизирани танка, включително 30 танка RT-91", заяви полският премиер.

Това няма да е първата доставка на танкове RT-91 Twardy за украинските въоръжени сили. Няколко единици пристигнаха още през лятото на 2022 г., но точният им брой така и не беше разкрит. Министърът на отбраната Алексей Резников обясни това с необходимостта от запазване на секретността. Той също така отбеляза, че врагът ще може да прецени ефективността им, след като вече се е сблъскал с тях на бойното поле.

В средата на юли в интернет беше разпространено видео, на което се вижда как влак с танкове RT-91 се движи към Украйна. А неофициално се говори, че Полша най-вероятно няма да предаде всички бойни машини от този модел, които има на въоръжение, поне не веднага.

Байдън потвърди 31 танка Abrams за Украйна
Обновена

Байдън потвърди 31 танка Abrams за Украйна

САЩ и Европа са напълно обединени, въпреки очакванията на Москва за обратното

До 2022 г. полската армия разполага с около 230 танка RT-91 Twardy. Като се има предвид договорът за 250 американски Abrams и сто южнокорейски K2 Black Panthers, Варшава вероятно е решила да се откаже от старите танкове.

PT-91 Twardy ("Твърд") е основният боен танк на Полша, усъвършенствана версия на съветския Т-72М, дошъл след разпадането на Варшавския договор. Първите прототипи са изработени през 1993 г., а масовото му производство продължава от 1995 до 2002 г.

За полските въоръжени сили са произведени общо 232 такива танка. Планираше се всички Т-72 на въоръжение да бъдат преоборудвани по този стандарт - около 320 броя. Но вероятно лъвският пай от този брой вече е предаден на украинската армия.

Дали ще е полезно за него? Да, както и цялото бивше съветско въоръжение, тъй като не е необходимо да се отделят средства за ремонтни звена и центрове за обучение. Освен това големият брой резервни части на пазара дава възможност за бързо обновяване на оборудването.

Танковете RT-91 използват активна броня, разработена от полската компания ERAWA. Тя се състои от близо 400 защитни блока с покритие 1K2KS, което намалява видимостта на бойната машина в инфрачервения и радарния диапазон.

Динамичната защита покрива предната част на корпуса и кулата, като самите единици са разположени на близко разстояние една от друга. Според производителя полската броня увеличава устойчивостта на танка с 30-70% в зависимост от вида на снаряда. Взривният материал във вътрешността на ERAWA не се взривява от 7,62-14,5-милиметрови снаряди и фрагменти от артилерийски снаряди с калибър до 82 мм. Освен това бронята не реагира на горящ напалм или бензин.

Основното оръдие, трансмисията и ходовата част остават от Т-72. Но има и значителни разлики. По-специално, инсталиран е нов двигател - 12-цилиндров турбодизел S12U, който позволява на машината да развива скорост до 70 км/ч. Пробегът с един резервоар е 650 км.

Какви са плюсовете и минусите на западните танкове, които ще получи Украйна

Какви са плюсовете и минусите на западните танкове, които ще получи Украйна

Подробен технически анализ

Полският танк е оборудван с 12-стволна 81-милиметрова гранатохвъргачка "Облако" (димна гранатохвъргачка) и едностволна 80-милиметрова противодимна гранатохвъргачка "Телур" (сълзотворни и осколочни противопехотни гранати). На кулата е монтирано зенитно оръдие ZU-72. Шофьорът има устройство за нощно виждане Радомка, а долната част под седалката му е подсилена с допълнителна броня.

Основни характеристики:

Екипаж - 3 души

Тегло - 46 тона

Пътен просвет - 470 мм

Мощност на двигателя - 850 конски сили

Въоръжение - 125-мм гладкоцевно оръдие 2A46; 7,62-мм картечница PKT; 12,7-мм противовъздушна картечница NSVT

Боеприпаси - 42 боеприпаса калибър 125 мм; 2 000 боеприпаса калибър 7,62 мм; 300 боеприпаса калибър 12,7 мм

Класическото 125-милиметрово оръдие може да изстрелва само снаряди, а танкът разполага с автоматично зареждане, което му позволява да стреля със скорост 8 изстрела в минута.

Зеленски: 12 държави са готови да доставят танкове на Украйна

Зеленски: 12 държави са готови да доставят танкове на Украйна

Само оръжията разоръжават терористите, припомни държавният глава на Украйна

Обърнете внимание, че базовите танкове Twardy са оборудвани със системата за управление на огъня DRAWA, която включва израелски нощен мерник, словашки стабилизатор, лазерен далекомер и балистичен калкулатор. Експортните версии, доставени в Малайзия, са оборудвани с френската система Savan-15T.