Разполагането на американски войски в Полша по-силно ще "възпира Русия", отколкото ако те бъдат изпратени в Западна Европа. Това обяви министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович, цитиран от местните медии.

"Присъствието на американски войски в Полша играе много важна, възпираща роля, много по-важна от продължителното им присъствие на Запад. Русия ще помисли два пъти, преди да прибегне до военни средства, ако види присъствието на международни войски в Полша, особено американски", коментира полският първи дипломат.

Министърът също така изразил надежда, че по време предстоящото посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в Полша ще бъдат конкретизирани плановете за преместване на част от американските войници в Източна Европа.

В началото на лятото Вашингтон и Варшава се договориха за разполагане на полска територия на ескадрила американски разузнавателни безпилотни самолети MQ-9. САЩ също така обявиха намерението си да увеличат числеността на своите военнослужещи с хиляда души от сегашните 4 500, които са част от състава на американската бронетанкова бригада и многонационалния батальон на НАТО.

В Германия е разположена по-голямата част от американските военнослужещи в Европа - общо 35 хил. души. Към тях се включват 17 хиляди американски и 12 хиляди германски цивилни, които са наети във въоръжените сили на САЩ.