Беларуската атлетка, която потърси убежище в посолството на Полша в Токио по-рано днес, ден след като отхвърли заповедите на екипа си да се качи на полет за вкъщи от Олимпийските игри, получи хуманитарна виза от полското правителство, предаде "Ройтерс".

Спринтьорката Кристина Тимановска планира да замине за Полша през следващите дни, каза заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач. Тя е "в безопасност и в добро състояние", след като влезе в посолството тази сутрин.

Беларуска лекоатлетка отказа да напусне Токио и поиска политическо убежище в Европа

Беларуска лекоатлетка отказа да напусне Токио и поиска политическо убежище в Европа

МОК: Тя прекара нощта в хотела на летището в безопасна и защитена среда

Друг полски заместник външен министър Павел Яблонски заяви: "Мога да потвърдя, че сме издали хуманитарна виза. Мога да потвърдя, че ще предоставим цялата необходима подкрепа в Полша, ако тя желае да я използва."

24-годишната Тимановска трябваше да се състезава в сериите на 200 метра в лекоатлетическата надпревара при жените, но заяви, че вчера е била откарана на летището, за да се качи на полет на Turkish Airlines. Тя отказала да се качи на полета, като отсече пред "Ройтерс": "Няма да се върна в Беларус."

Инцидентът възобнови вниманието към политическия раздор в Беларус, бивша съветска република, управлявана от президента Александър Лукашенко.

Полицията там предприе репресии срещу несъгласието след вълна от протести, предизвикани от изборите миналата година, за които опозицията твърди, че са фалшифицирани, за да оставят Лукашенко на власт.

Франция и ЕС обмислят как да помогнат на белоруската спортистка Тимановская

Франция и ЕС обмислят как да помогнат на белоруската спортистка Тимановская

Клемен Бон: Ситуацията потвърждава наличието в Беларус на контрол, цензура и насилие, присъщи на диктатурата

Спортистката спря пред полското посолство в немаркиран сребрист микробус около 17 часа местно време. Тя излезе с багажа на официалния отбор на Беларус и след това поздрави двама служители, преди да влезе в помещенията.

Две жени, едната носеща червено-белия флаг, смятан за символ на опозицията в Беларус, дойдоха пред портите, за да я подкрепят.

Съпругът ѝ, Арсени Жданевич, ще се присъедини към нея в Полша, уточни беларуски опозиционен политик, живеещ във Варшава.

"Благодарение на подкрепата на Фондация "Солидарност на беларуските спортисти" съпругът (на Тимановска) е в Киев и той ще се присъедини към Кристина", отбеляза Павел Латушко.

Жданевич вече е влязъл в Украйна, каза източник от украинското министерство на вътрешните работи.

Тимановска е разкрила пред репорер на "Ройтерс" през "Телеграм", че старши треньорът на Беларус се е появил в стаята ѝ в неделя в олимпийското село и ѝ казал, че трябва да си тръгне.

"Старши треньорът дойде при мен и каза, че е имало заповед отгоре да ме отстранят", пише тя в съобщението и допълва: "В 5 (следобед) те дойдоха в стаята ми и ми казаха да си събера багажа и ме закараха до летището."

Но тя отказала да се качи и потърсила закрилата на японската полиция.

Тимановска е уточнила, че е била отстранена от отбора, тъй като е говорила за това, което е определила като немарливост на техните треньори.

Тя се оплака в "Инстаграм", че е участвала в щафетата 4х400 м, след като е било установено, че някои членове на отбора не могат да се състезават на Олимпиадата, тъй като не са преминали достатъчно допинг тестове.

"И треньорът ме добави към щафетата без мое знание", каза Тимановска.

Беларуският олимпийски комитет заяви, че треньорите са решили да оттеглят Тимановска от игрите по съвет на лекарите заради нейното "емоционално, психологическо състояние".

Старши треньорът на Беларус по лека атлетика Юрий Моисевич заяви пред държавната телевизия, че виждал, че "нещо не е наред с нея... Тя или се усамоти, или не искаше да говори".