Полша каза на встъпващата в длъжност администрация на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, че всякакво подобрение в отношенията на Вашингтон с Москва не може да се случи с цената на навреждане на интересите на Варшава, съобщава "Франс прес".

"Не може да се критикува някой за това, че иска подобряване на отношенията с Русия", изтъкна полският външен министър Витолд Вашчиковски в интервю за местно радио, допълвайки: "Ние сме съседи на Русия и ние също бихме искали това. Това е нашето послание към американците: ние харесваме това, но не за наша сметка."

Коментарите на Вашчиковски идват само седмица преди инаугурацията на Тръмп, който намекна, че неговата републиканска администрация ще се стреми към подобряване на отношенията с Кремъл.

Напрежението между Русия и Запада ескалира през последните две години, предизвикано от анексирането на Крим от Русия и нейната военна кампания в Сирия година по-късно.

В отговор администрацията на отиващия си американски президент Барак Обама разпореди разполагането на бронирана бригада на източния фланг на НАТО в опит да успокои Полша и други съюзници, разтревожени от честите военни учения на Русия в региона.

Над 80 американски танка и повече от 3000 американски войници пристигат в Полша

Над 80 американски танка и повече от 3000 американски войници пристигат в Полша

Обама успокоява евросъюзниците си заради Русия

Пристигането на бригадата в Полша вчера предизвика бърз и гневен отговор от Кремъл, който го определи като "заплаха съвсем близо до нас".

"От 8 ноември (когато бяха изборите, в които беше избран), Доналд Тръмп се държи рационално, предупреждавайки за Русия", коментира Вашчиковски, като добави: "Те (администрацията на Тръмп) мислят рационално, както го правим ние, и техният възглед за света и за конкуренцията с Русия е подобен на нашия."

Полша отдавна е бдителна спрямо Русия, която господстваше над нея през съветската епоха.